Prof. ak. soch. Miroslav Hudeček

• „Naproti bydlela paní Mastná, to byly spolužačky s mamičkou, mamička byla výborná, učila se dobře, to byly kamarádky. Ona byla Mastná pak ředitelkou [školy] a my jsme byli jako největší rodina. Takže za války jsme bydleli ve sklepě u nich. To bylo trochu složité pro rodiče, protože oni… To víte, když je kravička, drůbež, tak to se musí ošetřit, napojit, nakrmit, všecko. Takže ona [matka] přecházela vždycky, to jsme byli naproti, a ona přecházela přes silnici. A tehdy si vzpomínám, že jsem dostal také jednou pěkně vyhubováno. Já jsem šel za ní a u nás tam bydleli Němci ranění. Takže já jsem procházel mezi těmi Němci, to jsem si vzpomínal, že jsem dostal vyhubováno, protože pro takového kluka to nebylo nic správného.“

• 1

Praha , 12.04.2024

Co nevytvoříte v čase, který je vám vyměřen, nikdo za vás nevykoná

Miroslav Hudeček 1985
zdroj: archiv pamětníka

Miroslav Hudeček se narodil 30. dubna 1935 jako třetí syn Marie a Jana Hudečkových ve Strážnici. Rodina žila skromně, ale výtvarná tvorba a hudba měly v jejich životě velký význam. Stejně jako křesťanská víra, kterou rodiče svým dětem předali. Miroslav vystudoval obor sochařství na Akademii výtvarných umění v Praze a v šedesátých letech minulého století odcestoval na roční studijní pobyt do USA. Svůj život brzy spojil se spolužačkou ze střední školy, keramičkou Olgou Hudečkovou. Ta jako dcera politického vězně byla režimem od mládí pronásledovaná a poznamenalo to i materiální život rodiny. Miroslav Hudeček se ve svém díle věnoval obecně lidským tématům, jako žena a dítě, láska, dobro a zlo, a stál zcela mimo tendenčně zaměřenou tvorbu. Přesto se mu již před sametovou revolucí podařilo vystavovat a některá jeho sochařská díla byla umístěna ve veřejném prostoru. Celý život se věnoval i hře na housle. Vystavoval na desítkách výstav v Čechách i ve světě, na mnohých společně s manželkou. Poslední společná výstava se uskutečnila v Říčanech v roce 2022, od té doby manželé mnoho svých děl darovali církvi, městům i řadě organizací. V době natáčení (2024) žili manželé Hudečkovi v Říčanech.