Jaromíra Jarošová (* 1934)

Odlitek z bomby prolítl střechou tam, kde já jsem měla postel

• dědeček Ladislav Urban zahynul v Malé pevnosti Terezín

• během náletu 25. března 1945 poškozen rodinný dům v Praze-Vysočanech

• pamětnice maturovala na střední škole zdravotní

• celý život pracovala jako zdravotní sestra

Jaromíra Jarošová přišla na svět v roce 1934 v Praze. První dny jejího života poznamenaly velké poporodní komplikace její maminky, která onemocněla horečkou omladnic. Život své ženě a dítěti prý tehdy zachránil otec pamětnice, který nosil své manželce do porodnice koňak. Antibiotika nebyla, a jedině kvalitní tvrdý alkohol tak mohl nákazu eliminovat. Jak Jaromíra sama říká: „Byla jsem chuďátko, špatně kojené, a ještě maminka pila alkohol.“ Možná i tato událost předznamenala její budoucí volbu povolání.

Maminka, rozená Urbanová, pocházela z Vysočiny, měla devět sourozenců a rodiče provozovali menší statek. Otec celý život pracoval jako slévač v továrně. Pamětnice měla ještě dva mladší sourozence, Františka a Helenu. Většinu života prožili v Praze 9, ve Vysočanech.

Naši rodinu v Polomi někdo udal Němcům

Do první třídy nastoupila Jaromíra v době, kdy nacisté rozbili Československo a zřídili zde protektorát. Vzpomíná na všudypřítomný strach, povinnost zatemňovat na noc okna a také na panující nouzi o potraviny. V té době rodině pomáhali příbuzní z Vysočiny. Až po válce se pamětnice naplno dozvěděla o jejich válečných osudech.

Dědeček Urban a dva strýcové se zapojili do protinacistického odboje. Poblíž osady Polom u Trhové Kamenice v lesích operovali partyzáni. Urbanovi jim „nosili jídlo, ošacení a zase ti partyzáni jim dávali zprávy, které oni posílali dál“. Do předávání zpráv se prý zapojila i matka pamětnice.

„A stalo se, že naši rodinu v Polomi někdo udal Němcům. Dědečka a strýce odvedli Němci. Ten, kdo je udal, byl farář ve vedlejší vesnici,“ tvrdí pamětnice. Nejmladší matčin bratr nepřežil brutální výslechy.  Druhý bratr podle vzpomínek Jaromíry Jarošové ze zajetí utekl a konce války se dožil v řadách partyzánské jednotky. Hrdinství rodiny Urbanových se dodnes připomíná v osadě Polom u Trhové Kamenice. Webová stránka Vets.cz uvádí:

„Polomský památník je věnován místním rodákům, kteří podporovali partyzány operující v regionu. Poskytli úkryt členům partyzánského oddílu Mistra Jana Husa a Jana Koziny během 2. světové války. Květoslava Urbanová byla zatčena 22. 1. 1945, Ladislav Urban o den později. Zahynul v Malé pevnosti v Terezíně.“

Nálet o Květné neděli

Na časté zvuky letadel a sirény varující před blížícími se nálety byli lidé ve válečné Praze zvyklí. Maminka pamětnice měla pro případ nouze stále přichystanou evakuační tašku se základními potřebami pro sebe a své děti. V neděli 25. března roku 1945 se cílem amerických bombardérů staly průmyslové podniky ve Vysočanech.

„Na tu Květnou neděli, to byl velký nálet. S maminkou a bratrem jsme šli do sklepa. Maminka nás vždycky přikryla dekou, protože to byl děsnej hukot. A nejednou byla strašná rána, to jsme věděli, že to muselo někde spadnout blíž. A taky ano. My jsme měli 200 metrů školku, kam chodily děti, a bomba spadla do tý školky. Naštěstí to byla neděle, kdy tam nikdo nebyl. To bylo veliký štěstí.“ Nálet se ale podepsal i na domku, kde pamětnice s rodinou bydlela. „Tlaková vlna vyrazila okna a nějakej odlitek z bomby prolítl střechou tam, kde já jsem měla postel.“

Rodina se musela ze zničeného domu odstěhovat. Otec je převezl do chaty v obci Strančice u Prahy, kterou mu zapůjčil jeho známý. Žili zde více než  rok a Jaromíra ve vedlejší vesnici nastoupila do první třídy základní školy. I tady ale na ni dolehly válečné události.

Jednou šla po silnici mezi vesnicemi domů ze školy, když uslyšela blížící se hukot letadla. „Teď jsem slyšela, jak to střílí z kulometu. Tak jsem si vlezla do příkopu, lehla jsem si, naštěstí tam byla vysoká tráva, tak jsem moc vidět nebyla.  A on prolítl, střílel a naštěstí mě netrefil.“

Ono to bylo všechno jinak

Rodina pamětnice doufala v lepší poválečné časy a prý celkem souzněla s komunistickými ideály – i přes „zvláštnosti“, jako bylo uzavření Sokola nebo zatčení rodičů blízkého kamaráda. Jaromíra Jarošová přiznává, že se stala obětí propagandy komunistického režimu a věřila třeba i veřejným prohlášením o vlastizradě Milady Horákové. Nedovedla tehdy pochopit, jak se měla údajně zachovat k vlastní dceři.

„Až teprve teď, jak vyšel ten film, tak jsem si ho poslechla a úplně jsem změnila názor. Ono to bylo všechno úplně jinak. Řekli, že když se přizná, tak ji propustí. A oni ji nakonec nepropustili, stejně ji zabili.“

Srpen roku 1968 zastihl rodinu Jarošových v Rumunsku, kam se tehdy mladá rodina vydala svým prvním zakoupeným autem. Zprávu o invazi vojsk Varšavské smlouvy do Československa a informace, že se prý na hranicích střílí, jim sdělila spolužačka, kterou náhodou potkali v Bukurešti. Kamarádka byla zaměstnankyní československé ambasády, a nějaký čas tam tedy mohli Jarošovi pobývat. Rozhodovali se, co dál. Nakonec se však vydali přes Jugoslávii a Rakousko domů do Československa.

Ve Vídni získali pomoc a ubytování v místním azylovém domě, kde vyčkávali. Pamětnice vzpomíná, jak jim jeden známý krajan radil, aby se nevraceli a usadili se v Rakousku. Jaromíra se však prý bála učinit krok do neznáma, a rodina se tak vrátila do okupované vlasti. Svého rozhodnutí ale pamětnice nelituje.

Jaromíra Jarošová pracovala celý život ve zdravotnictví. Udělala si celkem čtyři nástavbové atestace a posledních dvanáct kariérních let sloužila na pozici krajské zdravotní sestry. Vedle toho se věnovala osvětě veřejnosti. V jejích šlépějích se vydala i dcera, která je též zdravotní sestrou, syn se živí jako automechanik. V letech socialismu byla členkou tehdejších odborů, ale do komunistické strany nikdy nevstoupila.

Sametovou revoluci a s ní spojené převratné změny Jarošovi přivítali. Chodili na demonstrace a podporovali Václava Havla. Dnes si ale pamětnice uvědomuje, že myšlení lidí dostatečnou změnou neprošlo, a vnímá intoleranci a agresi mezi mladými lidmi. „Respektovat a chápat druhé,“ to považuje Jaromíra Jarošová za své životní motto a návod na spokojený život.

• Příbeh pamětníka v rámci projektu The Stories of Our Neigbours (Radka Malik)