Mikuláš Lenoch (* 1925  †︎ 2010)

War hero becoming lumberjack

• in 1944 he enlisted in the 1st Czechoslovak Army Corps

• wounded on September 21, 1944 during the fighting

• after convalescence, he was in charge of the shooting range in the training centre in Levoča

• after the war he worked as a lumberjack

Mikuláš Lenoch se narodil 20. ledna 1925 v obci Volkov v okrese Dubno a jako volyňský Čech vyrůstal se čtyřmi dalšími sourozenci v chudé rodině. Otec se živil jako řemeslník, kolář, a matka nádeničila. Mikuláš vychodil sedm tříd školy.

Vstup do armády

Území Volyně nejprve na podzim roku 1939 obsadili Sověti, následně v roce 1941 Sovětský svaz napadlo nacistické Německo, Mikuláš narukoval 12. dubna 1944, stejně jako jeho bratr, do armády. „Nejdřív územím prošli Němci, pak odešli a pak přišla Svobodova armáda, do které jsme vstoupili,“ vyprávěl válečný veterán a dodal: „Vstoupili jsme tam dobrovolně, protože by nás stejně odvedli Rusové. Po narukování následovaly výcviky. „Bydleli jsme v bunkrech, nejdříve v Rovně. Já byl přidělen k protiletadlovému dělostřelectvu.“ Veleli jim čeští velitelé a také Rusíni. Z prvních dnů na bojišti si Mikuláš Lenoch pamatoval ohromný zmatek. Rudá armáda nebyla tak dobře organizovaná jako ta německá a Němci byli také lépe vyzbrojení, ale v závěru války již přišli o značnou část letectva.

V boji a zranění

Baterie směřovala z Rovna do Lucku, poté vlakem do Kamence Podolského a pak do Haliče k městu Sňatyň. „Tam byla obec Potoček, kde byly naše dvě baterie zakopané v bunkrech v zemi, a nad lesem byly velkorážné kulomety. Nakonec jsme přejížděli až ke Krosnu.“

„Dne 21. září jsem byl raněn střelbou z minometu, když jsem byl na stráži u děla. Nejdřív mě vezli na brigádní ošetřovnu a pak nás převezli do Lvova, kde byla nemocnice.“ Poté, co ho operovali, strávil v nemocnici ještě další čtyři měsíce. Jeho dalším posláním bylo po pobytu v sovětském výcvikovém středisku udržování střelnice v Levoči na Slovensku u pomocné roty.“

Mikuláš Lenoch si vzpomínal na několik podrobností – Rudá armáda také brala zajatce, on sám s nimi však do styku nepřišel. O událostech spojených s holokaustem neměl s kamarády až do konce války žádné informace, přestože mezi spolubojovníky bylo několik Židů. „Spali jsme oblečení, život byl samá hlídka a volného času moc nezbývalo. Jednou se mi dokonce stalo, že jsem běžel na druhou stranu než ostatní.“

Konec války

Mikuláš Lenoch vypráví, že během osvobozování Československa se příslušníci Rudé a Svobodovy armády nesetkali jen s uvítáním. Na Slovensku kolem Liptovského Mikuláše se někteří obyvatelé proti osvoboditelům postavili se zbraní v ruce.

V prosinci roku 1945 Mikuláš Lenoch odešel do civilu. Těžbou dřeva strávil třicet pět let.

• Příbeh pamětníka v rámci projektu Stories of 20th Century (Iva Chvojková Růžičková)