Marie Nováková (* 1934)

Svobody si užila až v důchodu

• absolvovala Tyršův ústav tělesné výchovy

• později dálkově vystudovala pedagogickou fakultu

• několik let na umístěnku učila v Teplicích

• do roku 1989 učitelkou v Českém Krumlově

Marie Nováková přišla na svět v roce 1934 v Českých Budějovicích. „Tam jsem prožila rané dětství ještě v době svobody,“ začíná své vyprávění. Obecnou školu nicméně navštěvovala už ve válečných letech. Samozřejmostí byla výuka němčiny.

„Dodnes si pamatuju, když přišla inspekce, to byly většinou ženy a mívaly na sobě německé uniformy, tak jsme všichni museli umět to základní: představit se svým jménem, kde bydlíme, kdo je můj otec. Dodnes si pamatuju, jak jsem to říkala,“ popisuje Marie dobu, kdy chodila do dívčí školy. Vzpomíná na dvě spolužačky, Zuzku a Noru, které byly ze smíšeného česko-židovského manželství. „A nakonec byly přepraveny do sběrného tábora.“

Polštář mezi stěnou a rádiem

Rodiče za války poslouchali i vysílání z Londýna, za což hrozily tvrdé tresty. Pamětnice vypráví, že doma mezi stěnu a rádio dávali polštářek. „Aby to tlumilo, kdyby někdo poslouchal.“ Rozhlas měli doma puštěný i v květnu roku 1945. „To na mě tak zapůsobilo, jak rozhlas volal o pomoc všechny vlastence, kdo mají zbraně.“

Po osvobození v září roku 1945 se rodina přestěhovala do Českého Krumlova. Otec byl totiž zaměstnancem pojišťovny a hned od konce války v květnu jezdil do krumlovské pojišťovny přebírat agendu po německých úřednících. V novém městě nastoupila Marie i její bratr na gymnázium, kam v té době chodili i mnohem starší studenti. „Ti za války nemohli chodit do školy. Byli tam třeba dvacetiletí, dvaadvacetiletí, aby gymnázium dokončili.“

Marie Nováková si vybavuje i americké vojáky, kteří se usídlili v centru Českého Krumlova v jednom z hotelů. Jednou vyjel z ulice americký džíp. „Zastavili a vidím plné bedýnky pomerančů. My jsme pomeranč neviděli celou válku. Vzpomínám si na ně matně, když mi byly tři čtyři roky.“  Jeden voják se k ní otočil a podal jí jeden pomeranč. „Tak to byly moje první poválečné pomeranče.“

Maminka poplakávala, brácha ležel na zahradě na dece a nebyla s ním řeč

V roce 1946 se Marie zúčastnila jedné z brigád v pohraničí, kde bylo po odsunu německého obyvatelstva potřeba sklidit len nebo brambory. „Jedlo se obyčejně jedno teplé jídlo na nějakém statku. Pamatuju si, jak jsme dostali polévku s kroupama nebo s vločkama. A kromě těch krup tam plavali červi.“

Život na gymnáziu ovlivňovala i politická situace. Marie tu zažila i komunistický převrat v únoru 1948. Vypráví, že namísto klasické filozofie se najednou začala vyučovat politická ekonomie. A maturovat mohli jen ti „spolehliví“. Mezi ně však nepatřil bratr pamětnice Petr. „Udělali mu nespravedlnost. Nechali ho a ještě dalších asi šest studentů učit se celý svatý týden a ráno, když se oficiálně zahajovaly maturitní zkoušky, tak jim oznámili, že nejsou připuštěni. Když jsem přišla domů, maminka poplakávala, brácha ležel na zahradě na dece a nebyla s ním žádná řeč,“ popisuje Marie.

Sama o rok později, tedy v roce 1952, odmaturovala, nedostala však doporučení na vysokou školu. Marie měla tehdy štěstí, když ji přijali do spořitelny. Chvíli se zapracovávala a na podzim už byla zaměstnaná. Poté ale zjistila, že se otevřel Tyršův ústav tělesné výchovy. „Absolvovala jsem ho v Nymburce, pak jsem dostala umístěnku do Teplic a začala jsem učit na učilišti.“

Na sever Čech Marii poslali proto, že v nově osídlovaném pohraničí byl nedostatek učitelů. Marie tak v Teplicích strávila tři roky. Když po dvou letech trávila prázdniny doma, začala chodit se svým budoucím manželem. Toho znala už jako krumlovského sportovce, hráče volejbalu, ale i brankáře fotbalového Slavoje. Kromě toho hrál také tenis.

Po návratu do Českého Krumlova nakonec Marie začala učit na jedenáctileté škole. V roce 1955 se zapojila do nácviku na první spartakiádu. „Byla to společná skladba pro chlapce a děvčata. Přišel tam za mnou jeden pracovník inspekce a říkal: ‚Vy máte maturitu. Nechcete dálkově studovat?‘“ A tak se pamětnice dostala k dálkovému studiu, kombinace čeština – tělocvik. V roce 1962 přešla učit na tehdejší Fučíkovu (dnes Masarykovu) školu. Zde setrvala až do svého odchodu do penze v roce 1989.

Musíme být v táboře, kde se bude hájit svoboda a čest

Ve vzpomínkách se pamětnice vrací i k životu svého o jedenáct let staršího manžela.  „Měl ještě pohnutější osud,“ říká. Za války byl nasazen na práci v továrně na výrobu leteckých součástek. Německy se bez problémů domluvil, protože pocházel z pohraničí. Vysokou školu začal studovat na podzim roku 1945.

„Můj tchán, manželův tatínek, byl národní socialista. A manžel na vysoké škole vstoupil do Svazu mládeže národně socialistické strany. Byl první mezi těmi, kdo se k této politické příslušnosti hlásili, a tak studia nedokončil,“ popisuje osud svého manžela Marie. Její muž šel proto pracovat do lesnictví, kde zůstal asi dva roky. Poté působil jako ekonom v jednom stavebním podniku, odkud také odešel do důchodu. Dále zůstával věrný sportu. Po sametové revoluci se dočkal rehabilitace a zpětně mu přiznali inženýrský titul.

Když měla Marie Nováková v roce 2019, kdy vznikal tento rozhovor, říci, co by ráda vzkázala příštím generacím, jako první vyzvala k tomu, aby si lidé vážili svobody a byli poctiví. Současně prý nechápe ani ty, kteří by rádi vystoupili z Evropské unie. „Politická situace mezi velmocemi se mění, přiostřují se vztahy mezi Čínou a Spojenými státy americkými. Celý svět je globální. Musíme být v táboře, kde se bude hájit svoboda a čest. Tak jak to chtěl prezident Václav Havel.“

• Příbeh pamětníka v rámci projektu The Stories of Our Neigbours (Hana Mazancová)