Mgr. Ladislav Plch (* 1945)

První pokus o emigraci ztroskotal, cestu za svobodou otevřel až fingovaný sňatek

• v roce 1992 se se svojí druhou manželkou a dvěma dcerami vrátil zpět do vlasti

• pracoval jako překladatel a publicista

• v lednu 2024 žil v Kamenné kolonii v Brně

Doma na Oltecu

Ladislav Plch se narodil 18. června 1945 jako poválečné dítě. Rád vzpomíná na dětství na Pellicově ulici, kde si spolu hrály děti estébáka i veterána pozemního vojska Anglie, který měl za manželku Angličanku. Právě tato rodina Rysových Ladislavovi Plchovi utkvěla v paměti, neboť jejich tři synové dostávali anglické komiksy, za komunismu nevídanou to věc.

Do školky a na základní školu chodil Ladislav Plch „do Oltecu,“ tedy na Staré Brno. Vzpomíná, jak s kamarádem chodili za školu, dívali se na mraky a učili se kouřit. Ačkoli byl humanitně zaměřený snílek, co ležel v knihách a četl poezii, otec mu vybral ke studiu průmyslovou střední školu, kde Ladislav Plch trpěl. Jeho únikem se brzy stalo plavání. „Otec i strýc, byli oba docela známí atleti za první republiky. Otec mě vedl k atletice, moje sestřenice Lea Plchová pak byla celkem slavná tenistka, takže od strýce tam byl tlak k tenisu,“ popisuje vztah rodiny ke sportu. „Ale já jsem se seznámil s bratry Peřinovými, to byli slavní plavci. To oni mě k plavání přivedli. Vcuclo mě to a taky jsem tím unikal domácí nesnesitelné atmosféře, jelikož plavání bylo časově náročné. Utápěl jsem tam svoji frustraci ze studia technické střední školy,“ popisuje neveselé období dospívání. Náročné tréninky přinesly ovoce a Ladislav Plch se stal juniorským mistrem republiky v plavání.

Bigbít ve Štatlu

Plavání ho bavilo, ale bralo mu tolik času, až měl strach, jak sám říká, aby se z něj nestal „sportovní blbec“. Začal ho zajímat rokenrol a bigbít. Poté, co s plaváním skončil, začal chodit do Štatlu (do společnosti v centru Brna). „My jsme mívali srazy na Čáře (ulice Česká), ale tehdy jsme tomu říkali U Medvídka, poněvadž tam byla neonová reklama medvídka na dětské foto,“ vysvětluje. Postupně se seznámil mj. s hlavním zpěvákem skupiny Synkopy Michalem Polákem, ale také s Bolkem Polívkou, Jiřím Bartoškou apod. a tato parta zpečetila konec jeho sportovního života. „Já jsem do nějakých devatenácti let žil asketicky, ale pak jsem zjistil, že existují dívky a další mládežnické aktivity a zvrhnul jsem se,“ popisuje pobaveně.

Po maturitě nastoupil na  na Vysoké učení technické v Brně. V roce 1967 byl natolik frustrován ze studia techniky, které mu opět vybral otec, že se rozhodl pro emigraci. Z Jugoslávie jako bývalý juniorský mistr republiky v plavání přeplaval do Itálie. V moři strávil šest hodin, jelikož plaval obloukem, aby se vyhnul strážím. Po třech dnech v Itálii se však cítil osamělý a bylo mu smutno po kamarádech, takže se rozhodl vrátit se zpět do Československa.

Depresemi k modré knížce

Ihned poté, co se vrátil domů z krátké emigrace, kterou si nakonec rozmyslel, na něj čekal povolávací rozkaz na vojnu.  Byl tam zhruba rok, než se mu podařilo přes kamaráda psychiatra získat modrou knížku. Ladislava Plcha hospitalizovali v psychiatrické léčebně v Černovicích, kde byl na pozorování coby pacient s depresemi. „Ten kamarád psychiatr mi říkal, co si o mě myslí jeho kolegové, jak se mám chovat a na co si mám naopak dávat pozor. Později jsem tohoto kamaráda doporučil i Bolkovi Polívkovi, který měl po dokončení JAMU taky jít na vojnu a kamarád ho taky osvobodil.“

Ladislav  Plch přispíval do mnoha periodik coby publicista na volné noze. V komunismu však bylo nutné být zaměstnán a mít razítko v legitimaci. Oficiálně tedy pracoval v závodě kuličkových ložisek či v obvodním podniku bytového hospodářství. V roce 1970 se dostal přes známé do televize jako externista. „Chtěl jsem se dostat ke kameře, tak jsem dělal asistenta kamery. Ale za normalizace se začaly utahovat šrouby a mě přestalo bavit, že jsem musel panáčkovat v šílených pořadech a sloužit komunistickým hovadinám. Abych mohl zůstat v televizi dál, musel bych vstoupit do strany.“

Ladislav Plch rád vzpomíná i na setkání československého undergroundu u Charlieho Soukupa v Alsasku ve mlýně. Byla to již třetí akce svého druhu, o předchozích dvou Ladislav nevěděl a dostal se sem náhodou: „Ten sraz byl úplný Woodstock, akorát se vystupovalo spíš v mlýnici, než pod širým nebem. Byl tam Karel Kryl, Jarda Hutka, Vlasta Třešňák a budoucí ministr kultury Pavel Tigrid a Pavel Landovský.“ Ladislav osobně znal pouze Jardu Hutku a Vlastu Třešňáka. „S Hutkou a Třešňákem, to byli moji kamarádi, jsem zdatně přispíval do spousty novin. Do Mladé fronty, do Rovnosti, do Lidovek a taky do Reflexu a Mladého světa. Hodně jsem psal z různých koncertů a festivalů,“ vysvětluje, jak se na akci ocitnul.

Fingovaná svatba

Během vandru po Rumunsku se seznámil s Fridrichem Wilhelmem Deichertem, což byl západní Němec. Slovo dalo slovo a „Frýdl“ dohodil Ladislavovi Plchovi Marii Hűsserovou, západní Němku, se kterou se fingovaně oženil 11. června 1971 v Brně. „Já jsem dostal stihomam, že to pro tajný z Leninky (SNB na Leninově, současné Kounicově) bude podezřelý, tak ona musela přijet ještě jednou, jakože jsme se nejdřív seznámili. Aby to nebylo nápadný, že jsme se hned brali.“  O svatbě vědělo jen pár kamarádů. „Soudružka na národním výboru během svatby vykládala, jak naše děti budou žít v komunismu, tak oni z toho měli hroznou srandu.“ Svatbu tajil nejen před rodiči, ale hlavně před sousedkou, která byla komunistická domovnice a možná prý i spolupracovnice Státní bezpečnosti. Tato žena prý čítávala deník Rovnost a on si s hrůzou uvědomil, že tam bývají otisknuté i svatby. Běžel tedy do redakce Rovnosti, kde měl kamaráda, aby otisknutí své svatby předešel: „Kamarád o té svatbě ani nevěděl. Už to ale bylo v tisku, tak on vzal dláto a vyrazil to ze sázecího stroje. Že Ladislav Plch a Marie Hűsserová budou mít svatbu v 11. hodin 11. června na národním výboru,“ vypráví pobaveně. I jeho rodiče se o fingované svatbě dozvěděli v podstatě náhodou: „Otec byl v důchodu a otevřel schránku a tam byl podlouhlý úřední dopis, a on, že se jmenoval stejně jako já, ten dopis otevřel a tam bylo potvrzení, že nějaký úřad v Praze nemá námitek proti jeho vystěhování (Ladislava Plcha),“ popisuje Ladislav a ve vyprávění pokračuje: „Otec se divil, že se konečně dočkal důchodu a oni ho chtějí vystěhovat do Německa. A tak jsem já, Ladislav Plch mladší, musel i doma kápnout božskou,“ směje se pamětník.

Život v Německu

Po povolení k vycestování do Západního Německa na základě fingovaného sňatku z roku 1971 pracoval dva roky jako dělník na stavbách, jelikož neuměl jazyk. Pak byl zaměstnán jako technický kreslič a při práci si dodělal maturitu ve večerní škole. Část roku vždy pracoval a část cestoval. Na Silvestra 1974 potkal ve vlaku svoji ženu, která pocházela z Portugalska. Po různých životních peripetiích se vzali a měli spolu dvě dcery, které se narodily v letech 1984 a 1989.
V Německu se mu splnil sen – studium na filozofické fakultě. Na univerzitě v Marburgu vystudoval slávistiku, anglistiku a dějiny. Byl přijat i na doktorát, na který ale nenastoupil. „Já jsem měl zamluvené místo na jednom institutu v Malburgu, kde jsem žil. Byl to vědecký ústav, kde se zabývali studiem slovanských literatur. Přesně to odpovídalo tomu, co jsem chtěl studovat. No a pak přišel Černobyl a my jsme skočili do auta a ujeli jsme před tím černobylským mrakem do Portugalska. Hlavně kvůli dceři, které byl tehdy rok a půl. A tím, že jsme ujeli a já na to místo nenastoupil, se na mě doktor, co mě přijímal, naštval, a tak vlastně z mého doktorského studia sešlo,“ popisuje pohnuté okolnosti jeho dalšího studia. Absence titulu z doktorátu mu nezabránila v pedagogickém působení na vysoké škole, kde vyučoval jako externista.

Zpátky v Brně

Poprvé se Ladislav Plch do Československa odvážil až po osmi či devíti letech: „Já jsem měl stihomam, že na to přijdou (policie na fingovaný sňatek) a už mě nepustí, takže jsem se do Česka vydal, až jsem nabyl německé občanství. První jeho cesta byla na akci „Tekutý kapřík“, kde se potkal se starými přáteli z okolí Boleslava Polívky.

V roce 1987 Ladislavovi Plchovi umřel otec a on chtěl přijet do Československa na pohřeb. Jelikož se na vízum čekalo tři týdny, jel bez něj, ale na hranicích ho nepustili: „Prý to by mohl říct každý, že jede na pohřeb,“ vzpomíná na nevstřícnost československých pohraničníků.

Listopadové události roku 1989 sledoval v televizi a tisku: „Pochopitelně mě mrzelo, že moji kamarádi dělají revoluci a já nejsem u toho, ale tehdy jsem potřeboval vízum a na to se čekalo tři týdny,“ vysvětluje svoji neúčast na událostech, které měly za následek pád režimu. Po revoluci ztratil Ladislav motivaci v Německu dál zůstávat. Přes známého Laco Garaje dostal nabídku na koupi domu v Kamenné kolonii. V roce 1992 se natrvalo přestěhoval do Brna a dům koupili. Ladislav Plch pracoval jako překladatel, publicista na volné noze a pedagog. V roce 2022 žil se svou manželkou v Brně.

Pozn. redakce- příběh zpracovaný na základě nahrávky z projektu Příběhy našich sousedů neprošel jazykovou korekturou.