Jan Tomeček

Když odjeli v roce 1969 navštívit příbuzné v New Yorku, věděli, že je to cesta jedním směrem

Jan Tomeček, pasová fotografie, 1968
zdroj: archiv pamětníka

Jan Tomeček se narodil 21. září 1926 do statku v Tvarožné Lhotě na Slovácku. Společně s bratrem Josefem a sestrou Anežkou od dětství pomáhali s pracemi okolo hospodářství. Ve třetí třídě se spolužáky osobně gratulovali k narozeninám prezidentu Masarykovi. Válka se na jejich jinak klidném dětství podepsala znatelně. Z mnoha dosavadních známých se stali fašisté a udávali sousedy. Kvůli poloze v blízkosti hranic se Slovenskem byli v oblasti aktivní partyzáni a opakovaně oslovovali otce pamětníka ke spolupráci. Nacisté jej kvůli tomu surově zbili, Janovi se podařilo včas utéct a několik dní se ukrýval po stodolách v okolí. Po válce Jan Tomeček vystudoval a nastoupil základní vojenskou službu v Brně. V 50. letech se stal svědkem toho, jak komunisté zabavili rodičům hospodářství včetně polností a dobytka. Jan Tomeček tehdy pracoval na dráze, byl čerstvě ženatý. Politice se snažil vyhýbat. Když se v době uvolnění v 60. letech podařilo jeho manželce Marii vycestovat do USA, aby navštívila své příbuzné, změnilo jim to život. V New Yorku žila širší rodina Marie Tomečkové, rozené Poláškové, a nabídla jim zázemí. Po okupaci Československa v srpnu 1968 měla rodina jasno v tom, že líp jim bude v Americe. Požádali o víza, aby mohli navštívit rodinu. Když povolení získali, začali se chystat na odjezd. Tomečkovi přicestovali do New Yorku se dvěma dcerami koncem června 1969. Pamětník si našel nejprve práci pokrývače, později získal místo v městském parku. Manželka se nemohla věnovat své původní profesi učitelky. Rodina aktivně působila v krajanské komunitě a obzvláště v katolických spolcích, například v komunitě Manhasset. Jan Tomeček vychoval dvě dcery Jiřinu a Janu. V roce 2023 žil s manželkou v domě na předměstí New Yorku.