Alena Tomsová (* 1937)

Na loutkové divadlo do lágru

• v roce 1946 rodina přesídlila do Rychnova u Jablonce nad Nisou

• v létě 1948 se zúčastnila XI. všesokolského sletu

• absolvovala obchodní akademii

• pracovala v pojišťovnictví

Alena Tomsová se narodila 25. srpna 1937 v Rychnově nad Kněžnou. Již od osmi let však žila v Rychnově u Jablonce nad Nisou. „Když jsme cestovali za babičkou, tak jsme vždycky jezdili z Rychnova do Rychnova, to bylo komický.“

Maminka jim chtěla hodit bramborový placky

Alena Tomsová vyrůstala s rodiči a starší sestrou v Daliměřicích v Turnově. V roce 1943 nastoupila do dívčí školy a vzpomíná, že cesta do školy byla přes celé město a trvala jí vždy velmi dlouho. První školní roky prožívala Alena Tomsová za války, což se dotklo samozřejmě i výuky. „Do té školy přišel německý inspektor. Měl rajtky a asi zranění z války, takový šrámy. Řval na nás, na těch padesát holčiček. My jsme se klepaly, ale klepala se i paní učitelka. Nikdo mu moc nerozuměl,“ říká.

Když byla Alena Tomsová ve druhé třídě, tak z budovy dívčí školy vybudovali Němci lazaret a děvčata se střídala s chlapeckou školou v jejich budově. Ke konci války čelil Turnov náletům spojeneckých letadel. „V hostinci byl udělaný kryt mezi sudy, tam jsme trávili docela dost času.“ Její tatínek pracoval na nádraží a často tam musel být i přes noc, v tu dobu se maminka před nálety schovávala sama s dcerami.

Nejsilnějším zážitkem z války se pro ni stal pochod smrti, který procházel kolem jejich domu. „Od Dolánek k Turnovu šel pochod smrti a já jsem na dvorku koukala, jak jdou. Ti vězni byli úplně strhaný... Měli jsme k obědu bramborový placky a maminka jim je chtěla hodit a tatínek jí říkal, že to nesmí nebo by na ní vlítl Němci,“ vzpomíná. Místní pekař mezi zubožené vězně hodil dva bochníky chleba a němečtí dozorci na něj vyrazili s puškami, než se zamknul doma. „To byl teda hroznej zážitek.“

Byly to skutečné postavy

I když prožívala Alena Tomsová část dětství za války, tak má na něj krásné vzpomínky. Ráda jezdila za babičkou do Rychnova nad Kněžnou. Chodily spolu na maliny, na houby, koupaly se v rybníce a Alena  Tomsová se sestrou tam trávily celé letní prázdniny. „Babičku jsem hrozně milovala, ta byla úžasná,“ vzpomíná.

Z Rychnova nad Kněžnou pocházel i spisovatel Karel Poláček, který do svého rodného města zasadil svou nejznámější knihu Bylo nás pět. „Maminka znala ty postavy z Bylo nás pět. Byly to skutečné postavy, které tam bydlely.“ Není tedy divu, že Alena Tomsová a její sestra na četbě této knížky vyrůstaly. „Četly jsme si to vždycky po večerech. Vyšlo to až po válce a my jsme to hltaly.“

Budou si muset něco odpykat

Po druhé světové válce otce pamětnice coby železničáře přeložili z Turnova na nedalekou stanici do Rychnova u Jablonce nad Nisou a rodina se stěhovala do města, které až do roku 1945 obývali převážně německy mluvící obyvatelé. I zde ještě doznívala druhá světová válka. Děti si hrály v dřevěném altánu v místním parku. „Pak tam přišli esenbáci a našli tam obrovskou minu, my jsme nad tou minou skákali celou dobu.“

V Rychnově za války fungoval lágr patřící pod koncentrační tábor Gross Rosen. „Pamatuju si, že tu pak byli zavření Němci a měli ty pruhovaný mundúry a chodili na práci do lesa... Necítila jsem ani lítost, ani nenávist, ale spíš něco jako povinnost, že si budou muset něco odpykat.“ V prázdném lágru po válce zřídili loutkové divadlo pro děti. „Každou neděli dopoledne, když maminky vařily, tak my jsme byly na loutkovém divadle v tom lágru. Pak ty baráky zbourali.“

Obě dcery na škole by neutáhli

V září nastoupily s dětmi do školy i německé děti, ale postupně odcházely, protože jejich rodiny byly často odsouvány do Německa. V Rychnově nastoupila Alena Tomsová do Sokola, jehož členy byli i její rodiče. „Moje první setkání se Sokolem bylo hned po květnových událostech v Turnově. Bylo tam slavnostní odhalení Tyršovy desky na Malé Skále,“ popisuje. Alena Tomsová se jako zúčastnila i XI. všesokolského sletu v roce 1948. Nedlouho po tom byl Sokol komunistickým režimem zrušen a místo něj vznikla v Rychnově tělovýchovná jednota Sparta.

V Rychnově nastoupila na obchodní akademii, kde v roce 1956 odmaturovala. Chtěla pokračovat  na uměleckoprůmyslovou školu do Jablonce, ale zrušili ji. „Tatínek mi říkal, ať s vysokou školu nepočítám, protože obě dcery na škole by neutáhli, tak jsem šla do zaměstnání.“

Nastoupila v Liberci do pojišťovny a v pojišťovnictví působila celý život. „Dostala jsem se pak na zahraniční pojištění a pojišťovala jsem jabloneckou bižuterii. Měla jsem v práci globus, protože to byly země z Afriky a tak. Bylo to děsně zajímavý,“ říká. V práci využila angličtinu i němčinu.

Tak jsme to otočili a mazali k autobusu

Alena Tomsová se provdala a s manželem se jim narodily dvě děti. V srpnu 1968 měli s manželem odjet na dovolenou do Jugoslávie. Cestou přespávali v Bratislavě na vysokoškolských kolejích, když se dozvěděli, že je země okupována. Odjeli autobusem na maďarské hranice, které už hlídali sovětští vojáci. „Dali jsme se s těma klukama do řeči a oni říkali, že už jsou dva roky z domu a nevědí, kde jsou a proč tu jsou. Viděl nás jejich komandýr a šel proti nám se samopalama, tak jsme to otočili a mazali k autobusu,“ vypráví.

Autobus se zájezdem se pak přes Bratislavu a Brno vrátil zpět a cestou míjeli tanky z Polska. Na výjezdní doložku odjeli do Jugoslávie ještě ten rok v září, raději sebou vzali i tříletou dceru.  „Já jsem říkala, že doma ji nenechám, tak jsme ji vzali sebou. Vedoucí zájezdu se pak bál, abychom v té Jugoslávii nezůstali.“

Alena Alena Tomsová se celý život zajímala o umění a v Rychnově pořádala mnoho výstav. V roce 2017 jí zemřel manžel a roku 2020 pak sestra. „Zůstala jsem v baráku sama, tak se s tím musím nějak vyrovnat,“ říká. Současné generaci by Alena Tomsová ráda vzkázala toto: „Máme demokracii, tak se demokraticky chovejte.“

• Příbeh pamětníka v rámci projektu The Stories of Our Neigbours (Vendula Müllerová)