Eva Vávrová

• "Ten se, myslím, jmenoval Dvořák, ten učitel, to bylo úplně úžasn‎é, my jsme ho úplně hltali. Jak on to uměl nádherně podávat, ty příběhy, a člověk se to nemusel učit, jsme si to všechno zapamatovali. A prostě on byl nepohodlný, tak ho z t‎é školy vyštípali. Pak ve třetí třídě jsme měli taky takovou paní učitelku, tu jsem měla taky tak oblíbenou, tu taky vyštípali, ta už pak dělala jenom v družině. Prostě kdo neměl dobrý kádrový profil, tak nemohl být ve škole, protože by asi nějakou špatnou ideologii učil nebo já nevím. Nebo učitele, kteří chodili do kostela, tak je taky vyhodili ze školy."

• "Neradi mi to dovolili, jenomže se báli v t‎é době. Když viděli, co ti soudruzi dokážou s těmi lidmi, jak je dokážou šikanovat, tak měli strach, tak mi to dovolili. A mně osobně by to hrozně vadilo, kdyby mi to zakázali, protože já jsem strašně toužila být mezi dětmi a to bych se cítila zase jako vyřazená z toho kolektivu, i když samozřejmě za dva za tři roky jsem to prokoukla. To bylo někdy, já nevím, ve které třídě se chodí do Pion‎ýra, někdy ve druh‎é ve třetí, já nevím, už si to nepamatuji, ale byli jsme mrňaví. Tak jsem hrozně po tom toužila, být taky pionýrka. A když jsem to viděla, jak nás zneužívali, pořád jsme někde museli chodit zpívat a tančit na všechny tamty oslavy těch všelijakých komunistických svátků, tak už mě to pak hodně brzo přestalo bavit."

• "Prostě někde tátu zaměstnali, za chvíli ho zase propustili, tak to zase zkusil někde jinde a zas někde nějaká podřadná práce, tak se rozhodli přestěhovat do Hronova. Ono to tam nebylo taky o mnoho lepší. Prostě ti lidi byli kádrově... měli škraloup takovýhle a šlo to s nimi až do hrobu. Takže ani v tom Hronově žádnou kloudnou práci neměl. To už si trochu pamatuju. Jeden čas dělal ve vedlejší vesnici v Poříčí v Mezu, pak zase dělal v Kovopodniku, pak zase dělal v Tepně, ale vždycky takovou nějakou pomocnou práci a pár haléřů za to."

• 1

Dolní Brusnice, 06.12.2018

Daří se mi dobře, psal strýc z vězení

Reklama na dílnu rodičů Evy Vávrové
zdroj: Projekt PNS

Eva Vávrová, rozená Pozděnová, se narodila 26. února 1946 v Úpici. Rodina Pozděnových vlastnila dílnu na opravování pneumatik, gumovek a galoší. Firma byla v roce 1948 znárodněna a otec od té doby nemohl najít pořádnou práci. Rodina se přestěhovala do Hronova, kde Eva nastoupila do školy. Už v dětství vnímala nespravedlnost v přístupu k jednotlivým žákům dle tehdejších kádrových kritérií. Otec pamětnice v 50. letech zemřel na rakovinu. Strýc Bedřich Světlík skončil v roce 1955 z politických důvodů ve vězení. Vyměřili mu osmnáctiletý trest. Pět let strávil ve vězení v Leopoldově a ve Valdicích a v roce 1960 se dočkal propuštění díky amnestii. Jako bývalý vězeň měl ale také problémy nalézt práci a v 70. letech zemřel na rakovinu. Eva se provdala a přestěhovala se do Dolní Brusnice, kde si opravili dům.