Vladimír Veselý

• „Přišla Charta 77 a my jsme přišli na odpolední a oni tam nějací ti tajemníci a sekretáři a já nevím, co všechno, ať podepíšeme, že s tou Chartou nesouhlasíme. A my na směně jsme říkali: ,No, my to podepíšeme, ale nejdřív nám ji dejte přečíst, abychom věděli, proti čemu my tady jako a co s tím.‘ ,No, to nedáme.‘ ,No tak my nic nepodepíšeme.‘ No, dobré, nic se nedělo. Asi měsíc se nic nedělo a pak přišel pan mistr a říká: ,No, pěkně jste si nadělali, takže Veselý, Matějíček, Bužga v rámci výpomoci půjdete do Moravských kováren Zastávka u Brna na rok.“

• „Přijel Brežněv na návštěvu a oni [s Gustávem Husákem] se políbili, to je známé. A my jako vojáci samozřejmě jsme museli jít na ten týdeník. Teď si to představte, tam byl veliký kinosál, nás bylo asi čtyři sta. Bylo to nějak odpoledne. Na vojně služba začíná v 16 hodin a my jsme šli do služby, takže člověk má zbraň, ale bez nábojů, to nám nedali. Teď nám pustili ten týdeník a v sále zhasnuto, a teď tam různí důstojníci. A teď oni [Brežněv s Husákem] si dali tu pusu a někdo řekl v tom sále: ,Ještě na prdel, vole.‘ Ten to nechal zastavit a teď: ,Kdo to byl?‘ A teď byla zajímavá reakce těch kluků, aniž bychom se domluvili, měli jsme ty pušky, samopaly, ale neměli jsme náboje, ale to oni nevěděli, nebo netušili, jestli je máme. A všichni jsme... to zacvakaly ty závěry. Seděli jsme dál. ,V pořádku, pokračujte.‘“

• „To je taky jeden z kotrmelců, který mě zase posunul někam jinam mezi ty závislé. Mám spoustu kamarádů toxíků a alkoholiků a alkoholiček a různě si tam chodíme. Máme spolu ty kluby anonymních alkoholiků. Úžasná věc, zase to člověk vidí z druhé strany. Takže kotrmelec jak vrata, samozřejmě s rozvodem a se vším všudy, ale tam právě jsem začal poznávat sám sebe, abych to dokázal pochopit a odpustit sám sobě. Teď s bývalou ženou už vycházíme velice dobře. Zpočátku ona samozřejmě nevěřila, alkoholikovi, jak člověk může věřit? Co taky s ožralým chlapem? Takže zase člověk se pozná z jiné stránky, je to dobrá věc, ale nedoporučuju jít touhle cestou, nedoporučuju.“

• 1

Jihlava, 16.06.2021

Řekli jsme, že to podepíšeme, ale ať nám nejdřív dají přečíst tu Chartu

Vladimír Veselý v mládí
zdroj: archiv pamětníka

Vladimír Veselý se narodil 17. listopadu 1954 v Jihlavě. Vyrůstal u příbuzných v Líšné u Nového Města na Moravě. V sedmi letech se přestěhoval za rodiči do Jihlavy, kde následně vychodil i průmyslovou školu. V 60. letech chodil v Jihlavě do skautského oddílu, zažil pak třetí zákaz Junáka a nucenou likvidaci tábora v roce 1971. Po vojenské službě se oženil a začal pracovat v jihlavském podniku Motorpal. Od 80. let působil u hasičů. Po sametové revoluci stál u zrodu jihlavské střední odborné školy sociální, od roku 1993 zde pracoval jako školník. V roce 2003 absolvoval protialkoholní léčbu. Od té doby vede kluby anonymních alkoholiků a pomáhá lidem postiženým závislostmi.