Josef Čáslava

• „Ale samozřejmě ta minulost musela být trošku uklizena, zametena, takže archivy se ničily. Když se podívám na archiv, který nestačil být zničen, tak na fotografiích, které se běžně fotily v ateliéru, byli lidi, jak civilně oblečeni, tak i v uniformách třeba Hitlerovy mládeže nebo nechyběl odznak na klopě různých lidí – národní souručenství a takové. A pak se zjistilo, že odznak si utrhl, nalepil si tam jiný a fungoval, ale ten archiv bylo potřeba zničit.“

• „Takže když vyjedete z ulice Kouřimské, tak po pravé straně je rohový dům a tam bydlel Funke. Za tím domem je zastavěný dům, předtím tam byla vyvýšená zahrada a to je důležité pro tohle vypravování. Asi, a to nevím přesně, v roce 1970, koupil dům nový majitel. A jak to bývá, začal s úklidem. Uklízel pečlivě, uklízel od sklepa až po půdu a vytahal bedny starých desek a fotografií. A protože to byl člověk, který si dokázal se vším poradit, tak našel tomu všemu další určení. To znamená, že fotky si rozstříhal a dal si je do dílny do šuplíku, aby mu nepropadávaly šroubky. A fotografické desky – velké – si dal do vany, čekal, až emulze nabobtná. Potom špachtlí to seškrábal dolů a zasklil si tím skleník, který měl na té zahrádce. Malé fotografické desky vyhodil do popelnice a rozdrtil. Já jsem se to dozvěděl, protože jeho zeť a já jsme spolu pracovali. Říkal jsem si, tohle musíme zastavit. A tak jsem sehnal adresu - i za socialismu vykupovali historické předměty, zvlášť takového nebývalého významu. Dal jsem mu adresu a on se vypravil do té Prahy.“

• 1

Kolín, 29.12.2018

Josef Čáslava
Josef Čáslava
zdroj: Archiv pamětníka

Josef Čáslava se narodil 19. listopadu 1946 v Kolíně. Mládí prožil v Plaňanech. V letech 1961 – 1964 se vyučil obráběčem kovů v podniku Laboratorní přístroje v nedalekých Chotuticích. Už tehdy ale propadl fotografii, které se nakonec věnoval profesně. V letech 1966 –1967 absolvoval základní vojenskou službu v Neratovicích jako radista. Přesídlil do Kolína a od roku 1969 pracoval pro Okresní podnik místního průmyslu Kolín jako dělník, ale vedle toho zde působil i jako fotograf. V roce 1981 se stal profesionálním fotografem v rámci drobné provozovny při MěNV Kolín. Od roku 1991 podnikal v oboru fotografie, spolupracoval s městem Kolín i tamní automobilkou. Vedle toho v letech 2013 – 2017 vyučoval na Odborné střední škole podnikatelské. Kromě vlastní tvorby se zasloužil o zachování archivů významných českých fotografů Františka Krátkého, Jaromíra Funkeho a Jana Sklenáře. Josef Čáslava zemřel 9. listopadu roku 2023.