prof. PhDr. Муратов Александр Muratov Aleksandr

• "A překvapilo nás, že spousta sovětské a kyjevské literatury o Haškovi nebyla pravdivá, bylo v ní hodně fantazie. Tak jsme začali s tím, co. Ve vojenských archivech jsme vynesli Haškův osobní spis. A každý psal z dokumentů osobního spisu. Osobní spis je přístupný, dá se vyfotit, naskenovat, je důležité ho nepokazit. A o Haškovi jsme napsali článek. Vyšel v časopise Ruské slovo č. 4-5 za rok 2009. Ve dvou číslech jsme psali o Haškovi. Článek se jmenoval "Jaroslav Hašek na jihozápadní frontě a v Kyjevě". Jeho dílo a to, co napsal, jsme nerozebírali. Konkrétně jsme se zabývali jeho vojenskou službou a životopisem. Ukázalo se, že v literatuře píší, že bydlel v hotelu "Praha", byl tam nóbl a psali, že doprovázel Masaryka na jeho cestách na Ukrajinu. Nic z toho se nestalo. Jaroslav Hašek byl zajat. Byl odvezen do Darnice. Z Darnice ho velmi rychle odvezli do tábora na Volze. Všichni tam byli nemocní tyfem. Sotva přežil. Z Kyjeva, z tábora Darnica, šel do Totskoje. Vzpomínám si. A tam sotva přežil. A když bylo oznámeno, že váleční zajatci mohou vstoupit do armády, přihlásil se jako dobrovolník. A přivezli ho do Kyjeva."

• «"Takže v mé paměti je první den války. Bylo to v neděli. Teplý deštivý den. Šel jsem ke kamarádům, přišel jsem k nim. Jeden z nich říká: "Slyšel jsi v rádiu, že začala válka?". Řekl jsem: "Jakápak válka!" Dospělí začali povykovat: "Válka? Nechápu proč. Vždyť to bylo tak dobré. Byli jsme kamarádi, potkali jsme Ribbentropa, Molotova, Stalina, pili jsme šampaňské a najednou - válka!". Uprostřed dne promluvil Molotov. Tady si všichni uvědomili, že je to vážné, předtím to nemohli pochopit. Všechno se vyjasnilo. Mobilizace byla vyhlášena od zítřka, od pondělí. Tak začala válka. Přijely naložené vlaky, ešelony. Bachmač je železniční uzel. Tři stanice: Bachmač-Pasáž, Bachmač-Kijevský a Bachmač-Gomelský. Všude jsou naložené vlaky. Přicházejí vojáci. My, kluci, se běžíme podívat na ta vojska. Rozhlas hlásí, že německá letadla letí ze směru od Dymeru nebo Nežinu a tak dále. Rozhlas několikrát denně hlásil, kde jsou německá letadla. Lidé vycházeli z domů, chodili do zeleninových zahrad, na pole. Žádná letadla nepřeletěla. Pak se to všechno přestalo hlásit. Ale začala panika. Začala mobilizace. O několik dní později se najednou obchodní síť zaplnila nejrůznějším nedostatkovým zbožím. Ukázalo se, že ešelony, které jezdily do Německa a přivážely Němcům nedostatkové zboží: mraženou drůbež, kachny se zapečetěnými hlavami, rýži, bílou mouku - najednou šlo do obchodní sítě všechno".

• "Babička na mě mluvila česky. A já jsem mluvil na úrovni tříletého dítěte: kohoutek, kocourek a tak dále. Maminka se mnou nikdy nemluvila česky. To bylo na začátku třicátých let. To už bylo nebezpečné být Čechem. Bylo dobře, že už byla v domácnosti, i na venkově. Byla mimo dohled NKVD. A její kolegové, takzvaní ruští Češi z Československé obchodní mise, byli všichni potlačeni. Už po roce 1930 byli ti, kteří pracovali v obchodní misi jako zaměstnanci a techničtí pracovníci, pod různými záminkami potlačováni. Jestliže hlavní represe probíhaly v letech 1936-1937, represe Čechů začaly v roce 1930. Nezačaly ve městě, ale na venkově, od kolektivizace v roce 1930. Bylo tam mnoho českých kolonistů - celá Volyň: Žitomirská oblast, Kyjevská, Vinnická oblast. Všichni kolonisté byli dobře situovaní. Pracovali sice jen se svými rodinami, ale měli blahobyt. Začali být kulaci a různými způsoby utlačováni. Někteří v rámci raskulačování, jiní za sabotáž kolektivizace."

• 1

• 2

• 3

Киевский чех в поисках правды о чехах в Российской империи

Муратов Александр, 2021
zdroj: Post Bellum

Александр Александрович Муратов родился 14 октября 1927 г. в Киеве, в то время — Украинская советская социалистическая республика. Мать Александра — Мария Францевна Муратова (урожденная Бэмова, 1901-1971), чешка, родилась в Киеве, в 1920-х годах ХХ века работала переводчиком и машинисткой в Чехословацкой торговой миссии в Киеве, в 1923-1924 гг. во Всесоюзной торговой миссии в Москве. Отец свидетеля — Александр Степанович Муратов (1889- ?) украинец, уроженец Донбасса, воевал в Белой армии, избежал расстрела большевиками, при советской власти работал агрономом на семенных заводах Украины. Пережил голодомор в 1933 г. в г. Винница. Начало Великой Отечественной войны встретил в г. Бахмач. После бомбардировки железнодорожного узла Бахмач, уехал в эвакуацию в Тамбовскую область. После приближения линии фронта — в Пензенскую область. В 1942-1943 гг. в свои 15 лет был комендантом отделения «Батрак» совхоза им. Михаила Калинина. В 1944-1951 гг. проходил срочную службу в армии, из них четыре года во 2-ой Гвардейской Таманской дивизии в Москве, в составе которой принимал участие в военных парадах на Красной площади. В 1958 г. окончил с отличием Медицинский институт в г. Киев, потом аспирантуру, преподавал физиологию в Киевском медицинском институте и других вузах. В 2000 г. вышел на пенсию и уехал с женой (Дина Ивановна Муратова, 1932 г.р., урожденная Кулик, чешка по матери) в эмиграцию в Чехию, где уже жил их младший сын Алексей Муратов. В 2009-2022 гг. в соавторстве с женой написал 116 статей и три книги о чехах в Российской империи. Публиковался в Чехии, России, Украине, США. Выступал экспертом по этой теме в программах чешского ТВ.