Kurt Schramek

• „Vyprávěl vám tatínek, že by měl v tom wehrmachtu nějaké kamarády, kteří museli do Ruska?“ – „Vyprávěl. Měl jednoho kamaráda z Hošťálkovic. Společně jeli nejprve do Finska. Táta byl obyčejný voják, ale jeho kamarád byl řidič tanku. Když se válka schylovala ke konci a Rusáci tlačili Němce zpět, musel kamarád odjet do Ruska. Tátu poslali do Norska. Kamarád měl nakonec štěstí. U Stalingradu dostal jeho tank zásah, přišel o nohu a skončil v Německu v nemocnici. Za půl roku za rok už se válka úplně otočila a všichni ostatní kamarádi z jeho skupiny zahynuli. On měl štěstí, že jenom přišel o nohu.“

• „Když jsme připluli do Brazílie, Austrálie nebo Japonska, mohli jsme jít z lodi bez potíží přímo do přístavu. Ovšem když jsme připluli do Číny, postavili nás do řady a přišli vojáci, kterým jsme museli ukázat pas. Prohlíželi si nás, zapisovali, podepisovali… Teprve potom nás pustili na pevninu. Jenže do přístavu jsme vůbec nemohli jít. Čekal tam autobus a odvezl nás do oploceného areálu. Tam to bylo úplně jiné než všude okolo ve městě. Byly tam restaurace, bary, herny, mohli jsme hrát ping-pong nebo jít do kina. Ale ven jsme nesměli. Tam nás nepustili. Museli jsme být jenom za tím plotem a večer nás odvezli zase zpátky na loď.“

• „Loď. Vždy jsem mluvil o lodi. Pamatuji si, jak jsme ve škole dostali takové papíry, na které jsme měli napsat, co bychom chtěli dělat, až skončíme školu. Zámečníka? Nebo jezdit traktorem? Pracovat v zemědělství? Já už jsem tehdy napsal, že chci na moře. Myslel jsem si, že se dostanu na nějakou českou loď, protože Československo mělo lodě. Vrátili mi to zpátky a říkali, že to nejde. Že musím být zámečník nebo elektrikář nebo něco takového. Tak jsem napsal zámečník. Bylo nás ve třídě asi dvacet. Z Ostravy přijeli náboráři a měli tam jen patnáct míst. Zámečník, elektrikář a tak dál. Těch posledních pět míst bylo pro šachtu. Takže chudáci, kteří nedostali lepší místo, museli do šachty. To bylo jediné, co mohli.“

• 1

Ostrava, 18.06.2024

nahrávka pořízena v rámci projektu Příběhy regionu - Moravskoslezský kraj
  • 2

Ostrava, 24.06.2024

Z Hošťálkovic kolem světa s norským pasem v kapse

Kurt Schramek, Norsko, 1964
zdroj: archiv Kurta Schramka

Kurt Schramek se narodil 22. května 1946 ve městě Mandal v jižním Norsku. Otec pocházel z Hošťálkovic na Hlučínsku a během druhé světové války musel narukovat do wehrmachtu. Sloužil ve Finsku a v Norsku. V zajateckém táboře se potkal se zdravotní sestrou Margot a narodil se jim syn Kurt. Přes Německo se pak otec s rodinou vrátil do Hošťálkovic. Plánovali společný život v Norsku, ale po komunistickém převratu v roce 1948 nesměli společně vycestovat. Matka, Kurt i mladší sestra měli norské pasy, proto cestovat směli. Otci a dvěma mladším bratrům v tom režim bránil. Pamětník vyrůstal v Hošťálkovicích. V roce 1964 odjel do Norska a dva roky pracoval na zaoceánské lodi. Oženil se ve Švédsku, pracoval v docích a v automobilce Volvo. Celá rodina se z Československa vystěhovala v roce 1968. V době natáčení v roce 2024 žil Kurt Schramek se svou ženou ve Švédsku nedaleko Göteborgu. Stále mluvil dobře česky.