Bernardo Rogelio Arévalo Padrón

• „(O událostech v přístavu Mariel a na Velvyslanectví Peru) jsem se dozvěděl ráno, když jsem přišel do školy. Tehdy jsem byl ještě stále na druhém stupni základní školy v Aguadě de Pasajeros. Učitelé nám oznámili, že výuka se ruší. Místo toho půjdeme ven a budeme veřejně lynčovat odpůrce režimu. Říkali tomu ‚Pochod bojovného lidu‘. O těch záležitostech už se mezi lidmi vědělo, ale mě to absolutně nezajímalo. Šlo to úplně mimo mě. Bavilo mě číst a bylo mi přece nějakých patnáct let. Jen pro vysvětlenou – já jsem nikdy nebyl členem ani Komunistické mládeže, ani Komunistická strany. Nic z toho. Byl jsem apatický a nepřitahovalo to mou pozornost. Takže při ranním nástupu venku zaparkovali povoz, na kterém přivezli plata vajec, tehdy byly mnohem větší, než jsou dnes. Každý žák dostal jedno plato s dvaceti vejci. V čele průvodu šli různí místní funkcionáři Komunistické strany. Byl tam například Júlio Ortega, který je ještě stále naživu. Dnes ho potkávám, jak stojí ve frontě na vejce a klepe se hladem. Přitom právě on měl v roce seznam domů, na které jsme měli házet vejce. Mimochodem, já jsem se tehdy hlásil na střední školu pedagogickou, chtěl jsem být učitel. Řekli nám, že kdo se nezúčastní, nedostane se na střední školu. Buď jste s námi, nebo proti nám. Tohle nám opakovali jak straničtí funkcionáři, tak ředitel i jeho zástupce. Takže jak jsem říkal, každý dostal plato vajec a šlo se. První dům, na který jsme měli házet, byl kousek odsud. Skandovalo se, ať všichni hnusní zrádci vypadnou do USA, Peru a Venezuely a házely se vejce. Normální fašistický pochod s chorálem.“ [A oni měli problém i s Venezuelou?] „Přesně tak, protože někteří lidé tehdy skončili právě ve Venezuele. Oni si vzali několik tisíc z těch, kteří se uchýlili na Velvyslanectví Peru v roce 1980. Mě se tohle celé vůbec nelíbilo a nic jsem neházel. Když jsme potom procházeli ulicí… bylo to ve dne… tak tady na rohu, kde je obchod s potravinami, tam jsem se od nich oddělil a namířil jsem si to s plným platem vajec přímo domů. Tedy, bylo jich devatenáct, jedno chybělo – jedno vejce jsem totiž hodil. Musel jsem. Můj odchod ale nikdo nezaregistroval. Mysleli si, že jsem tam byl a žádný problém dostat se na školu jsem neměl. Když mě potom sháněli ještě v noci, řekl jsem jim, že mám nemocného brášku a nešel jsem. Tím to z mé strany skončilo. Jinak to ale pokračovalo ještě několik měsíců. A víte co? Karma. Za tyhle věci bude platit ještě čtvrtá generace Kubánců. Tenkrát házeli vejce na lidi, kteří s nimi nesouhlasili, a dneska nemají co do huby.“

• „Dostáváme se do roku 1995. Bylo 27. září 1995 a já jsem pracoval na železnici, když v tom se zjevili agenti StB. Sebrali mě a odvezli do vazby v Cienfuegos. Udělali to jen tak z plezíru. Kdybych byl v něčem namočený, klidně bych vám to řekl. Tam mě potom zadržovali asi týden. A víte co, řeknu vám to úplně upřímně. Posral jsem se… Hodili mě na samotku, bylo to plné moskytů, dostal jsem takovouhle porci jídla a tvrdili mi, že tam zůstanu třicet let a nevím, co všechno. Jen tak. Po týdnu to z ničeho nic skončilo. Víte, proč se to celé stalo? Protože můj švagr se přihlásil do programu pro lidi, kteří byly pronásledováni kvůli politickým názorům. Do toho formuláře uvedl kromě sebe jako politického vězně i mě. Potom to poslal na Velvyslanectví Spojených států amerických do Havany, jenže StB samozřejmě tyhle dopisy četla. Když tam uviděli moje jméno, zavřeli mě. Povídají mi: ‚To je tak, když spolupracuješ se svým švagrem‘. A já jsem se ptal: ‚A to je jako nějaký zločin?‘ – ‚A co by to bylo jiného?‘ To mi odpověděl Bárbaro Morales… bylo jich tam několik… Sergio Súarez tady z Aguady de Pasajeros, důstojník, který teď pracuje pro Ministerstvo vnitra. Vyslýchali mě a říkali: ‚Takže tady Padrón chce utéct ze země. To je vlastizrada!‘ A já uznávám, že jsem se posral. Nakonec mi řekli, že musím podepsal nějaké prohlášení, že se nebudu zapojovat do žádné kontrarevoluční aktivity. Jak říkám, měl jsem strach, takže jsem to podepsal. Byl přitom rok 1995 a já jsem se tehdy neúčastnil vůbec ničeho. Celé to bylo o tom, že můj švagr poslouchal Radio Martí příliš nahlas. To ale byla jeho věc. Já jsem to sice poslouchal taky, ale měl jsem to potichu. No, takže jak jsem říkal, tehdy jsem se z nich prostě posral.“

• „Můj otec upustil od plánované účasti na povstání proti diktatuře a za několik málo měsíců se oženil s mou matkou. Co za tím ale bylo? Rodina z matčiny strany byla pevně spjatá s revolučním Hnutím 26. července pod velením Fidela Castra. Patřil k nim jak dědeček tak strýc. Takže můj otec to vnímal jako příležitost, jak se dostat z hledáčku revolučních úřadů. Stojí přitom za pozornost, že otec mého otce, tedy můj dědeček Aureliano… stihl jsem ho poznat, než zemřel, dokázal pro mého otce zajistit falešné doklady a změnit mu jméno. Skutečné jméno mého otce bylo Afortunado Almarales Arévalo. Takže dědeček mu změnil jméno u nějakého právníka nebo notáře. Bylo to v době vítězství Kubánské revoluce a z otce se stal Bernardo Arévalo Ginard, což je jméno, pod kterým ho znají místní. A proto se i já jmenuji Bernardo. Ve skutečnosti bych měl být ale Almarales. A rodina Almarales jsou antikomunisté.“ [Proč se váš dědeček rozhodl změnit otcovo jméno?] „Obával se pronásledování. Můj otec se účastnil bojů proti diktatuře. Byl přímo v několika bitvách. Já to teď vyprávím, protože otec už je po smrti a tím pádem už si na něm nic nevezmou. Ještě před revolucí se mu podařilo zadržet jednoho mladíka… a tohle je něco, co říkám na kameru úplně poprvé, vlastně nikdy jsem o tom nemluvil. Takže můj otec zadržel mladíka, který vypadal podezřele. Měl na sobě plátěný klobouk, zatímco otec hlídkoval společně s dalšími třemi vládními vojáky. Pohybovali se kolem jedné usedlosti poblíž Bayama. Projížděli v jeepu patřícímu armádě generála Fulgencia Batisty, zastavili toho chlápka, prohledali ho, ale nic nenašli. Když už byl chlápek na odchodu, říká mu můj otec: ‚Sundej si klobouk!‘ A on na to: ‚A proč jako?‘ Tak mu ho odpinkl špičkou pušky. No a ukázalo se, že pod plátěným kloboukem měl schovaný baret Hnutí 26. července. Automaticky ho zatkli a odvezli na usedlost. No a tenhle chlápek… tohle všechno mi vyprávěl táta… řeknu to tak, jak to je… on se dva dny potom neprobudil živý. Takže když padla vláda Fulgencia Batisty… a tehdy se nevědělo, že právě můj otec toho chlapíka zatknul… tak mu jeho otec, můj dědeček, změnil jméno a řekl mu, ať se ihned sbalí a odjede pryč, což se i stalo. Bylo 1. ledna 1959 a všichni synové mého dědy už byli na útěku z provincie Oriente. Můj otec se tam nevrátil dalších třicet let.“

• 1

Cuba, 01.12.2024

Zůstávám tu, abych mohl být svědkem a protagonistou pádu diktatury

Bernardo Rogelio Arévalo Padrón se narodil 5. ledna 1965 v provincii Matanzas do rodiny, která v sobě spojovala dva zcela odlišné způsoby vnímání dějinného vývoje na Kubě. Zatímco jeho otec pocházel z velkostatkářské rodiny v tehdejší provincie Oriente na samém východním cípu ostrova a během svého mládí byl součástí jednotek generála Fulgencia Batisty, matčina rodina naopak podporovala revoluční hnutí pod velením Fidela Castra. Bernardovy rodiče se seznámili díky tomu, že jeho otec se po změně jména rozhodl odcestovat ze své domoviny na východě ostrova, aby se vyhnul případným oplétačkám s úřady nově nastoleného režimu, proti jehož vzniku celá jeho rodina bojovala. Manželství ovšem nemělo dlouhé trvání. Rodiče se rozvedli, když bylo Bernardovi asi šest let. Otec se v době, kdy byla matka těhotná a čekala Bernardova mladšího bratra, setkal při sklizni cukrové třtiny se svou bývalou známostí a odešel od zbytku rodiny. Bernardo byl plaché dítě a většinu času se věnoval četbě a cvičení. Studium učitelství na střední škole musel ukončit hned během prvního roku kvůli akutnímu nedostatku peněz. Brzy poté začal pracovat na železnici. Díky kontaktům jeho dědečka se mu podařilo vyhnout se povinné vojenské službě. Možná i kvůli tomu se o něj později začala zajímat Státní bezpečnost, jejíž agenti ho nakonec donutili podepsat spolupráci. Ta se odehrávala mezi lety 1987 a 1990. Mezi Bernardovy úkoly patřila například infiltrace katolické církve. Neustálé obtěžování ze strany úřadů nakonec vyústilo v zásadní přehodnocení Bernardova postoje. Od roku 1990 se rozhodl nadále nespolupracovat, což v dalších letech vedlo k útlaku a bezpočtu zatčení, o čemž všem Bernardo informoval prostřednictvím Radia Martí. V roce 1997 byl obviněn z hanobení Fidela Castra a strávil šest let ve vězení. Snaha několika cizích zemí o jeho osvobození nebyla úspěšná. Když se Bernardo po svém propuštění snažil o vycestování do exilu, nebylo mu to umožněné. V současnosti je přesvědčený o tom, že nejlepším řešením je zůstat na Kubě, odkud může informovat o zločinech diktatury. O emigraci se nepokouší také proto, že chce být svědkem a protagonistou pádu režimu.