František Brouk

• „Byli tam ubytovaní Němci, když jeli do Ruska, spali tam vojáci. Udělali jim lůžka, vyklidil se sál. Pak se to vyklidilo, normálně se hrálo divadlo, kterého jsem se aktivně účastnil, protože jsem bydlel v baráku. Veškeré dětské role jsem prakticky odehrál já. Pak tam byli národní hosté, kteří utíkali zase před Rusy. Spali tam se svými koňmi a potahy. Už jsem byl starší, tak už jsme tam blbli s ostatními, ještě jsme z toho neměli rozum. Údajně se stalo, nemám to od nikoho potvrzené, když přepadli Němci na Bohdašíně Burdycha, někdo prozradil parašutistu [Jiřího Potůčka], a on jim utekl. Údajně měl přespat i u nás, protože děda [otec] byl za války napojený na sokolskou odbojovou skupinu.“

• „Měli problémy, když byla revoluce v Praze v roce 1945. V divadle byl na průčelí nápis Sokol, který tam je dodnes, a byl zabedněný, zakrytý, a bylo tam napsáno Kino Viktoria. Když Němci prohráli a utíkali, tak chlapi z techniky z divadla to chtěli sundat. Vzali žebříky a sundávali bednění, kterým byl nápis Sokol zakrytý. Ale, jak jste viděli na fotkách, naproti byla kasárna, a bylo na ně krásně vidět. Tak tam na ně vlítli Němci. Babička [maminka] křičela, že jdou Němci, tak se chlapi rozprchli. Táta běžel dolů, vzal si filmy, krabice od filmů, protože dělal promítače. Němec mířil do okna na mamku, my jsme bydleli v přízemí, že děda [táta] musí jít s nimi. Ona uměla dobře německy a řekla jim, že táta dělá filmy, že nic neudělal. Dobře to všechno dopadlo. Já jsem prý běžel, že mi chtějí zabít maminku.“

• „Mobilizace se účastnil jako pohraničník, měli obsazené bunkry nahoře nad Vrchlabím. My jsme tam pak jeli, mně bylo půl roku. Znám to z vyprávění, protože jsem z toho neměl rozum. Mamka tam se mnou a se sestrou jela, v září hrozila válka, aby na nás měl děda [tatínek] nějakou památku, kdyby náhodou… Náhodou to dopadlo dobře, vrátil se a dělal domovníka.“

• 1

Dělal tatínkovi clonu, když zpod kabátu fotil německé vojáky

František Brouk jako průvodce pro cestovní kancelář Čedok v 80. letech 20. století
zdroj: Archiv pamětníka

František Brouk se narodil 22. března 1938 v Jaroměři. S rodiči, sestrou a bratrem žili v budově jaroměřské sokolovny, kde tatínek pracoval jako správce. Malý František viděl v divadelním sále přespávat německé vojáky jedoucí na východní frontu, v roce 1945 se setkal s „národními hosty“ utíkajícími z východu zpět do Německa. Otec působil v sokolské odbojové skupině a za války tajně fotografoval dění v Jaroměři. Po válce se pamětník v Semilech vyučil elektrikářem a později pracoval jako spojař v telekomunikačním podniku. Byl členem Sokola i divadelního spolku Vrchlický, určitou dobu vedl Boučkovo loutkové divadlo v Jaroměři. Na jaře 1969 slavil na jaroměřském náměstí vítězství československého hokejového týmu nad tím sovětským. Od roku 1972 jezdil pro Čedok jako průvodce. Po sametové revoluci získal vyznamenání, bronzovou medaili, České obce sokolské. V roce 2023 žil v Jaroměři.