Marie Charvátová

• „Když mně bylo patnáct, to bylo jednadvacátého srpna [1968], tak to si vzpomínám úplně přesně, protože jako každej puberťák spí do deseti, do jedenácti, takže my jsme spali s bráchou doma. U nás do Čejkova přijel autobus a mamka vystoupila, táhla s sebou asi tři bochníky chleba, protože ty už to věděli od rána, že přišli Rusové. Oni zažili válku, tak první, co bylo, tak bylo sehnat chleba, brambory jsme měli doma, a letěli do místní prodejny, jestli by jim neprodali pytel cukru a pytel mouky, tak to bývalo dřív, za války. Oni se snažili, tak jsme to vnímali. Pak jsem byla na gymplu, vím, že jsme se, když se upálil Jan Palach, to jsem byla v prváku na gymplu, že jsme se účastnili demonstrací.“

• 1

Pelhřimov, 27.04.2023

Spoléhat se sama na sebe

Marie Charvátová
Marie Charvátová
zdroj: archiv pamětnice

Marie Charvátová, rozená Kučerová, se narodila 17. května 1953 v Pelhřimově. Vyrůstala s rodiči a bratrem v Čejkově na Českomoravské vrchovině. Základní školu navštěvovala v Novém Rychnově. Po úspěšných gymnaziálních studiích v Pelhřimově vystudovala pedagogickou fakultu se zaměřením zeměpis – matematika. Na základní školu v Rychnově se vrátila, ale již jako učitelka. Setrvala zde celý život, od roku 1990 až do svého odchodu do důchodu ve funkci ředitelky školy. Ale i pak zde vypomáhala. Vychovala dvě děti. V roce 2023 žila v Pelhřimově.