Halyna Kopač

• "Udělali hrob a můj otec byl pochovaný v hrobě. Nikolaj je ve své jedné společné jámě. Tam, kde měli budovat kostel, stál velký kříž. Pod křížem vykopali moc velkou jámu. Tam odnesli sekané, spálené i rozřezané kousky lidí."

• "Tu třináctiletou holku znásilnili. Kdo chtěl a jak chtěl. Otec se na to nemohl dívat, tak mu vydloubali oči. Uši mu odřezali, ruce mu odřezali a omlouvám se, ale také mužské orgány mu odřezali. A pilou na řezání dřeva mu odřezali nohy. Také maminčině sestře uřezali prsa a uši a vytrhali jí jazyk."

• "Tak se stalo, že ze čtvrtka na pátek, z 22. na 23. dubna, o půlnoci zapálili Janovu Dolinu ze všech čtyř stran. Náš dům neshořel, v našem domě bydleli Volksdeutsche. V našem bloku byli Němci, kteří nás měli chránit, ale oni chránili jenom sebe. Jak Janova Dolina začala hořet, tak Volksdeutsche utekli a na dvouřích bylo napsáno ,Volksdeutsche. Kvůli tomu náš dům nepodpálili. Takové byly tři domy v Janově Dolině."

• 1

Zdolbunov, Ukrajina, 23.04.2014

Ty banderovce jsme znali

Halyna Kopač, 23. dubna 2014
zdroj: Post Bellum

Halyna Kopač, rozená Holcová, se narodila 5. prosince 1936 v obci Janova Dolina v tehdejším meziválečném Polsku. Tatínek byl českého původu, maminka Polka. Rodina původně bydlela ve Zdolbunově, rodiče se však krátce po narození Halyny přestěhovali za prací v v kamenolomu v Janově Dolině. Dne 23. dubna 1943 Janovu Dolinu vypálila Ukrajinská povstalecká armáda. Během vypálení byl zastřelen tatínek, zbytek rodiny Holcových zachránilo, že bydleli v domě společně s Volksdeutsche, kteří byli násilností ze strany Ukrajinské povstalecké armády ušetřeni. Po vypálení Němci vypravili vlak do Kostopolu. Halyna Kopač se tak s maminkou a mladší sestrou dostala do okresního města, následně všichni odjeli do Zdolbunova. Tam Halyna Kopač nejprve docházela do české, polské a nakonec do ukrajinské školy. V roce 1947 měla reemigrovat do Československa, ale nešťastným sledem událostí zůstala na Ukrajině. Vystudovala obor účetní auditor a pracovala jako účetní, ekonomka a mistrová v továrně na výrobu plastových obalů. Do důchodu odešla v roce 1996. V roce 2014 žila ve Zdolbunově.