Václav Malát

• „Druhý den jsem do práce nešel. Vzal jsem holky na kočárek a vezl jsem je k babičce, samozřejmě, kam jinam. No a to byl zážitek, když vezu v kočárku dvě holky a ti blbci jeli v těch obrněncích. Oni jeli, já šel po kraji silnice a jeden z nich tím kulometem takhle po mně jel. A to v tu chvíli nevíš, jestli to zmáčkne, nebo ne, jestli mu prdne v kouli a vystřelí.“

• „Jak nás odtud stěhovali, tak na Plachtín jsme přijeli potmě, bylo to tam horší jak v pastoušce. Nebyla tam elektrika, okna byla vytlučená. Byli tam bývalí Němci, kteří nebyli odsunutí, tak nám hodili prodlužovačku, abychom si vůbec měli čím svítit. Byla to taková menší chalupa se stodůlkou, máma si tam zavřela husy – a když je šla ráno nakrmit, tak zjistila, že jí je liška zakousla. To byl pro mámu hrozný šok, bylo to takzvaně na zbláznění.“

• „Tátu odsoudili na jeden rok a ke ztrátě majetku. Jako malý kluk jsem za ním byl v jičínské věznici, umožnili nám návštěvu. Na to nezapomenu dodnes. Po dlouhé době jsme viděli tátu, tak jsme začali brečet – a dozorce na nás křičel, že jestli toho nenecháme, ukončí návštěvu.“

• 1

Křešice, 10.02.2023

Na návštěvě v kriminále plakat nemohli. Ze statku je vystěhovali za tmy

Václav Malát na vojně, polovina 60. let
zdroj: Archiv pamětníka

Václav Malát se narodil 18. prosince roku 1943. S rodiči žil v Křešicích na Litoměřicku. Rodina na malé obci obhospodařovala 22 hektarů půdy, po únorovém komunistickém puči se tatínek pamětníka Bohuslav Malát ocitl v hledáčku místních komunistických funkcionářů. Na začátku 50. let byl odsouzen k ročnímu trestu odnětí svobody a ztrátě majetku. Svůj trest si odpykával v jáchymovských uranových dolech. Rodinu pak násilně vystěhovali na Plzeňsko, kde musela začít žít úplně nový život. Pamětníka navzdory špatnému kádrovému profilu v roce 1958 přijali na průmyslovou školu, obor pivovarnictví, do Prahy, kterou úspěšně dokončil v roce 1962. Záhy pak nastoupil na vojnu, kterou strávil na pražské Ruzyni. V roce 1965 se oženil s Marií Hejhalovou, společně vychovali čtyři děti. Václav Malát téměř celý život pracoval jako sládek, vystřídal řadu pracovišť. V říjnu roku 1989 začal pracovat v trutnovském pivovaru, kde se dvakrát setkal s Václavem Havlem. V 90. letech se mu podařilo získat část rodinného majetku zpět. V roce 2023 žil v rodných Křešicích.