Miroslav Netolický

• "Já osobně jsem víceméně... dělal jsem velitele družstva, protože předtím jsem absolvoval poddůstojnickou školu v Aši. Po ukončení jsem nastoupil na hranici, ta oblast se jmenovala Na Patě, kde začínalo zakázané pásmo, kam už mohli lidi jenom na základě propustky. A tam jsme prováděli kontrolu autobusů a všech lidí, kteří do toho zakázaného pásma chodili. Na hranici jako takové jsem většinou dělal kontrolu hranic, kontroloval jsem kameny, jestli nejsou porušené. Prakticky natažené dráty, ve kterých běhalo 15 tisíc voltů. Když tam někdo vlítnul, tak to byl konec. Nejvíc jsme tam sbírali zvěř, která byla spálená na škvarek. Služba byla poměrně těžká. Pokud jsem sloužil na čáře, tak třeba v zimě v noci jsme měli třeba čtyři a čtyři hodiny, to znamená čtyři hodiny od těch osmi do dvanácti, pak zpátky na rotu a od dvou zase čtyři hodiny do rána. Prakticky v zimě jsme leželi na zemi přimrzlí a další hlídka, která přišla, nás musela trhat. Pokud jsme se hnuli, tak potom byla strašná zima. Jinak jsme tam zažili akorát jedno zadržení. To tehdy tam přišel nějaký narušitel z Německa. Měl úkol zničit nějakým způsobem chemičku v Sokolově."

• 1

Záboří nad Labem, 20.11.2019

Byl jsem mladý kluk, sloužil jsem tak, aby se nic nestalo

Na maturitní fotografii
zdroj: Archiv Miroslava Netolického

Miroslav Netolický se narodil 25. října 1933 v Záboří nad Labem. Vzpomíná na válečné dětství, zažil například nálety hloubkařů na železniční trať. Absolvoval obchodní akademii. Chtěl získat maturitu, aby se následně mohl stát pilotem, kvůli zjištěné zrakové vadě z toho ale sešlo. Nakonec nastoupil do podniku Tatra Kolín. Základní vojenskou službu vykonával v letech 1954–1956 u Pohraniční stráže na Chebsku. Tehdy také vstoupil do Komunistické strany Československa (KSČ). V roce 1968 ale podporoval obrodný proces a během normalizačních prověrek přišel o členství v KSČ i o zaměstnání. Po sametové revoluci se stal starostou Záboří nad Labem, funkci vykonával po dvě volební období. Miroslav Netolický zemřel v lednu roku 2023.