Ing. Nidžar Džana Popović (* 1950)

Do práce jsem chodila pod bombami

• v letech 1992 až 1994 přechodně žila v humanitárních centrech Kupařovice a Ivančice u Brna

• v roce 1994 se přestěhovala do Prahy

• v letech 1994 až 2022 byla sociální pracovnicí v Organizaci pro pomoc uprchlíkům (OPU)

Žili jsme všichni společně

Nidžar Džana Popović se narodila 13. března 1950 v Sarajevu v bývalé Jugoslávii. „Moje mládí bylo krásný, bezstarostný. Žili jsme tam všichni společně, mezi těmi etniky nebyl vůbec žádný rozdíl.“ Nidžar měla širokou rodinu a její členové příslušeli k různým náboženstvím a slavili společně svátky ze všech těchto kultur.  „Moje rodina se skládá z lidí všech náboženství i ateistů.“

Prázdniny trávila Nidžar se svými bratranci a sestřenicemi u dědečka, který měl veliký dům s krásnou zahradou nedaleko řeky. Na tyto prázdniny strašně ráda vzpomíná. Nidžar měla sestru a rodiče je obě často brali na túry do hor a několik týdnů každý rok trávili v sousedním Chorvatsku u moře.

Po střední škole nastoupila Nidžar na univerzitu, kde studovala elektrotechniku. Tam se také seznámila se svým budoucím manželem. Po absolvování vysoké školy nastoupila do práce jako projektantka automatizací energetických a průmyslových procesů. Tím se živila osmnáct let a velmi jí to bavilo.

Věřili jsme v ten život, co jsme znali před tím

V roce 1980 se Nidžar narodila dcera. V tom samém roce zemřel prezident Jugoslávie Josip Broz Tito. Po jeho smrti začal dlouhý proces rozpadu Jugoslávie na jednotlivé republiky. V zemích se začal budovat nacionalismus a situace eskalovala na začátku 90. let. V roce 1991 vyhlásilo nezávislost Slovinsko.

V březnu 1992 se konalo v Bosně a Hercegovině referendum o nezávislosti a 90 % obyvatel se vyjádřilo pro odtržení od federace. Nezávislost Bosny a Hercegoviny byla 6. dubna potvrzena ze strany OSN. V tu dobu už však začala válka, která se výrazně dotkla hlavního města Sarajeva. To bylo obklíčeno jugoslávskou armádou a začalo odstřelování. „My jsme do poslední chvíle věřili, že se to nestane. Byly organizovány společenské akce obyvatel a věřili jsme ve společný život, který jsme znali před tím.“

Zázrakem jsem přežila

Život v Sarajevu se ze dne na den změnil v peklo. Město bylo obléháno a vojáci odstřelovali z okolních kopců ulice. V paneláku, kde Nidžar s rodinou bydlela, nebyli kryty a tak si vybudovali se sousedy zázemí ve sklepě. Ve dnech relativního bezpečí zůstávali v bytech, a když odstřelování gradovalo, tak se přestěhovali na pár dní do sklepů. „V bytě už jsme nespali v postelích, ale v koutku na podlaze.“

Hned zezačátku obléhání Sarajeva se v celém městě vypnula elektřina. Nebylo tedy jak topit ani vařit. Před panelákem, kde Nidžar bydlela, si sousedé vybudovali jeden komunitní vařič, u kterého se střídali při přípravě jídla. V září 1992 slavila Nidžar sestra narozeniny a měli dorazit na návštěvu. Nidžar šla chystat na vařič kávu. Něco zapomněla v domě a chtěla si pro to dojít. „V tu chvíli, kdy jsem vstoupila na chodbu, tak před ten hořák spadl granát a v tu chvíli zemřeli dva sousedi a já jsem to úplně zázrakem přežila.“

Byli jsme jako jedna duše

Sousedé v paneláku si všemožně pomáhali a Nidžar nevzpomíná na žádné konflikty, které by mezi nimi vznikaly. „Se sousedy jsme v ten moment byli jako jedna rodina, jedna duše. Šlo o život a všichni jsme chtěli přežít.“ Největším problémem bylo shánění vody. V blízkosti domu bylo přírodní pítko, ke kterému vždy musel někdo z domu dojít pro vodu. „To místo bylo ale odstřelováno. Když šel člověk pro vodu, tak nikdy nevěděl, jestli se vrátí.“

Dny strávené ve sklepě se snažili zaplnit praktickými činnostmi a hraním s dětmi, aby se nemuseli tolik soustředit na všudypřítomný strach. „Hlavně jsme si hráli s dětmi, aby je přešel ten strach a úzkost. I jim to změnilo život a v podstatě ho to učinilo nesnesitelným.“ Nidžařina dcera oslavila ve sklepě i své dvanácté narozeniny. „Alespoň na chvíli jsme všichni s dětmi připadali šťastní.“

Nemocnice byla pořád bombardována

Především zezačátku obléhání byl obrovský problém se zásobováním. Když rodinám došly zásoby a sousedé už si neměli čím vypomáhat, tak bylo potřeba nakupovat potraviny. To bylo v Sarajevu možné na trhu, kde ale bylo jídlo neuvěřitelně drahé. „Zelí se prodávalo na listy a jeden list stál marku.“ V červnu převzala OSN správu nad sarajevským letištěm a na něj byla zavážena humanitární pomoc, tedy mimo jiné potravinové balíčky.

Na podzim začaly Nidžar trápit zdravotní problémy a musela odejít do nemocnice.  „V nemocnici mi říkali, že bych měla jít na operaci a já jsem se bála, protože nemocnice byla pořád bombardována.“ Nidžar také věděla, že rekonvalescenci po operaci by musela strávit ve sklepě a bála se možných následků. „Dozvěděla jsem se, že autobus Červeného kříže odveze obyvatele, kteří jsou nemocní a musí podstoupit nějaký zdravotní zákrok.“ Nidžar se do tohoto autobusu přihlásila a získala v něm místo i se svou dcerou.

Změnily se předpisy

Autobus, kterým Nidžar 26. listopadu 1992 opustila Sarajevo, jel v konvoji zorganizovaným českou ambasádou v Sarajevu. „Ta dostala pozvání od české vlády, aby přivezla 360 matek s dětmi.“ Nidžar se měla z konvoje odpojit v Záhřebu, kde by podstoupila operaci. „Ta cesta byla příšerná. Několik dní jsme se snažili opustit Sarajevo, ale vždycky nám to bylo znemožněno bombardováním města.“

Cesta z okupovaného města byla velmi složitá. Trasa k chorvatským hranicím, která je přibližně tři sta kilometrů dlouhá, zabrala konvoji dva dny a noc, protože museli neustále zastavovat na barikádách a podstupovat kontroly. „Na té chorvatská hranici se nějak změnily předpisy a mě chybělo razítko. Nemohla jsem najednou jet do Chorvatska.“

Můžete zůstat u nás

Nidžar byla náhle v zoufalé situaci. Nacházela se daleko od svého muže a zbytku rodiny a musela se rozhodnout, co dál, když na operaci do Záhřebu jet nemůže. V ten moment měla štěstí, že se její autobus připojil ke konvoji do České republiky. Lidé z české ambasády jí navrhli možnost, aby s dcerou odjela do Česka. „Já jsem se měla v tu chvíli rozhodnout, jestli počkám, až se vyřídí ty formality a pojedu do Záhřebu a nebo pojedu do Prahy.“

V rozhodování jí tehdy pomohla i vzpomínka na Čechoslováky, se kterými se setkala v srpnu 1968 v Chorvatsku. „Hodně Čechů bylo u nás na prázdninách u moře a začali brečet, že je válka a my jsme byli vyděšení. A vzpomínám si, že moje máma utěšovala ty rodiny: ,Nebojte se, vy se nemusíte vrátit do války, vy můžete zůstat u nás.‘“ Nidžar si říkala, že když se tehdy oni postarali o československé občany, tak nyní se stejně postarají o ní a o dceru.

Nakonec se tedy Nidžar s dcerou vydali do Prahy spolu s ostatními matkami a dětmi. „Nikdo nevěděl z mé rodiny, že jedu do České republiky... V tom autobuse to bylo velmi psychicky náročný. V Sarajevu zůstal můj manžel a celá moje rodina a nevěděla jsem, jestli tam přežijí a já se vrátím.“

Alespoň žiji v tak krásném městě

Po příjezdu do České republiky byla Nidžar spolu s ostatními převezena do uprchlického tábora Červený újezd u Bíliny. „Bylo to pro mě něco strašnýho. Tam jsme strávili týden a pak jsme odjeli do Brna do malé vesnice Želice, kde pro nás byla zřízeno humanitární centrum.“ Tam strávili následující rok a po té byli převezeni do Ivančic. „První město v České republice, které jsem viděla bylo Brno.“

V létě 1993 se Nidžar poprvé podívala do Prahy, kde už s dcerou zůstala bydlet. „To bylo nádherný město a Praha mě ohromila. Dodnes mám pocit, že žiju v nádherným městě. Když mi život toho tolik vzal, tak mi dal alespoň něco a to, abych žila v takovým krásným městě jako je Praha.“

Neměla jsem sílu se vrátit

V uprchlickém táboře se Nidžar seznámila s pracovníky Organizace pro pomoc uprchlíkům, kteří tam za nimi docházeli. „Poskytovali nám psychologickou, materiální a další pomoc.“ Organizace se snažila uprchlíkům zajistit práci a nabízela jim možnost vytvořit si dílny ruční práce. Nidžar se této možnosti práce chytla a začala organizovat dílny. Po nějaké době dostala nabídku, aby koordinovala dílny ve všech uprchlických táborech v republice. Od září 1994 pak začala pracovat přímo v organizaci.

V Česku už se tedy Nidžar nevrátila do svého původního zaměstnání. „Po té už jsem neměla sílu se vrátit do svého povolání, protože jsem začala přemýšlet o životě jinak.“ Nidžar tedy začala jako sociální pracovnice pomáhat lidem, kteří jsou v podobné situaci jako byla ona v 90. letech a přicházejí do Česka, protože jejich země je pro život nebezpečná. „Nejvíc mě dělá smutnou současná situace v České republice vůči migrantům a uprchlíkům. Když si vzpomenu, jak jsme tu byli přijatí a jak nám lidé pomáhali a teď nejsme schopní pomoct jiným dětem, které to potřebují  a které nás o to žádají.“

Třeba nás tu nikdo nechtěl

Nidžar zůstala v České republice žít již natrvalo. „Stýská se mi po tom, jak jsme žili. Ten život současný je hezký, ale jiný.“ S manželem se setkala až po konci války v Jugoslávii. „Ani jeden jsme si nemysleli, že to bude dalších pět let, co se neuvidíme. Čekali jsme, že ta válka musí brzy skončit.“ V současnosti může už jezdit každý rok za svou rodinou do Sarajeva.

Dnes je Nidžar Džana Popović již v důchodu. V Česku nakonec žije spokojený život, ale trauma z toho, co musela prožít, si nese dodnes. „Ten samý začátek války a to jak ta válka zničila můj život a životy mých blízkých a to jak se ten nacionalismus najednou zjevil a byl důležitější než cokoliv jiného, to jsem nikdy nepochopila. To je něco, co furt bolí.“

Tím, že se Nidžar dodnes pohybuje v prostředí, které pomáhá uprchlíkům, tak velmi silně vnímá českou neochotu se podílet na přijímání uprchlíků z války v Sýrii. „Někdy si myslím, že třeba ani nás nepřijímali tak vřele. Třeba jsme si to jenom mysleli, protože jsme přišli z té války a neuměli jsme jazyk. Třeba nás tu nikdo nechtěl v České republice.“

Pozn. redakce: příběh zpracovaný na základě nahrávky z projektu Příběhy našich sousedů neprošel jazykovou korekturou.