Emil Šlosarčík (* 1916  †︎ 2008)

Úkol zbavit protektorát krutovlády Heydricha Gabčíkovi a Kubišovi všichni záviděli

• výcvik v Africe

• krátce se účastnil bojů o Francii

• přesun lodí do Anglie

• obléhání pevnosti Dunkerque až do konce války

• poté pracoval například jako číšník a horník v hnědouhelných dolech, kde v roce 1957 utrpěl vážné zranění

• zemřel 9. ledna 2008

Pan Emil Šlosarčík byl jedním z prvních vojáků, kteří se za druhé světové války přihlásili pozdějšímu generálovi Svobodovi do československé zahraniční armády. Narodil se 25. 9. 1916 v Ostravě-Heřmanicích, takže do Československé armády narukoval ještě před okupací a následnou mobilizací.

Důležitá zpráva z letáku

Pamětník Šlosarčík prožil své dětství spolu se sestrou v chudých poměrech, vyrůstali pouze s maminkou, raritou v té době jistě bylo, že se rodiče rozvedli. „Matka chodila prát paničkám, později dělala u zedníků,“ popisuje skromné matčiny výdělky pan Šlosarčík. Vychodil měšťanskou školu a vyučil se číšníkem. Toto řemeslo po rozpuštění Československé armády vykonával v Brně, než se z letáku dozvěděl o úmyslu armádu znovu zformovat za hranicemi. Odešel do pohraničí, aby vyhledal vhodné místo k přechodu hranic, nakonec to bylo u Šenova (poblíž Ostravy).

Po úspěšném přechodu hranic vyhledal konzulát v Krakově. Tam ho vyslýchal pozdější generál Svoboda spolu s nadporučíkem Králem, aby zjistili, jestli ho neposlali Němci. Následně, v červenci 1939, byl odveden do cizinecké legie ve Francii (Boulogne, Marseille) a výcvik prodělal v Africe.

Česká kuchyně v Anglii

Pobyt v Africe se obešel bez boje, zmínku zaslouží náročné teplotní podmínky, za nichž vojáci absolvovali dvacetikilometrové pochody pouští pod francouzským velením. Záhy ovšem vypukla válka a Emil Šlosarčík byl zařazen v Agde do 1. pěšího pluku Československé armády, a to do kulometné roty. Tehdy se účastnil prvních bojů s Němci na frontě, Francie ovšem vzápětí kapitulovala a českoslovenští vojáci po ústupu převezla prezidentem Benešem objednaná nákladní loď do Liverpoolu v Anglii. Po přivítání žili českoslovenští vojáci nejprve ve stanech, ubytováni byli podle toho, jak byli rozděleni do jednotek. Pak žili v budovách areálu jednoho zámku, na anglickou stravu si pan Šlosarčík nemůže stěžovat, neboť vaření obstarávali čeští kuchaři.

Šlosarčík prošel v rámci výcviku řidičským, tankistickým, střeleckým a radistickým kurzem a vzpomíná, jak se učili zabíjet i způsobem kontaktního boje. Původní úmysl vysadit letecky československé vojáky do vnitrozemí Evropy se změnil na plán invaze. Emil Šlosarčík v té době osobně znal dnes slavné parašutisty Gabčíka a Kubiše a podotýká, že jejich úkol zbavit protektorát Čechy a Morava krutovlády Reinharda Heydricha jim všichni záviděli.

Zápach mrtvých Němců

Když se přiblížila doba invaze, přesunuli se českoslovenští vojáci na jih Anglie (přes Skotsko) a Šlosarčík se tentokrát jako velitel tanku v hodnosti rotného octl znova ve Francii. Válka v roce 1944 ve vnitrozemí probíhala se vší krutostí, úvodní zážitek po přistání ve Fallais připravil Šlosarčíkovi a jeho druhům podívanou na zapáchající nespočetné množství mrtvých Němců, kteří tam padli obklíčením Spojenců. Po týdnu se Šlosarčík dostal do Dunkerque, kde jeho tank zneškodnila mina. Posádka o život nepřišla, na rozdíl od procházející francouzské dívky.

V oblasti Dunkerque zůstal Šlosarčík až do konce války, byl nasazen také při prvním ze dvou útoků na pevnost. Lokalita byla zatopená, a tanky tak nepřicházely v úvahu, vojáci se k pobřeží přibližovali na loďkách. „Tam není čas na strach,“ reaguje pamětník na otázky týkající se pocitů při přímém boji. Těchto bojů se účastnili i Francouzi z odboje, při útoku prý však prchali jako zajíci a vyznačovali se nedostatkem kázně, když si prozpěvovali a riskovali, že je Němci uslyší. Při obléhání pevnosti Dunkerque žil Šlosarčík spolu s dalšími v rozbitých barácích nebo v místech blízko hřbitova. „Vykopala se díra a tam jsme měli tank, jen věž s kanonem vyčuhovala.“

Láska díky válce

Obléhání Dunkerque mělo pro pana Šlosarčíka i velkou osobní rovinu – nalezl tam svou lásku a manželku, Vlastimilu rozenou Hauptovou, s kterou se seznámil u Arrasu. Zajímavé je, že pokud se chtěli vojáci oženit, museli žádat o svolení svého nejbližšího velitele, aby si nebrali Němce. Někteří Američané se ale později prý i s Němkami ženili.

Poslední noc války prožil pan Šlosarčík se svými druhy uvnitř tanku na rozcestí, kde hlídkovali, neboť Němci čistili okolí od min. Radost z konce války byla nepopsatelná.  V poválečných časech měl pan Šlosarčík spolu s dalšími pověření vyhánět z lesů v okolí Plzně zbylé Němce, na žádné však nenarazili.

Bída 50. let

Po válce přišla nečekaně bída – mladý pár měl těžkosti s obživou a v průběhu let se rodina stěhovala celkem jedenáctkrát. Emil Šlosarčík pracoval jako číšník a později v severočeských hnědouhelných dolech, kde utrpěl v roce 1957 závažné zranění – spadl na něj hunt, takže málem přišel o život a léčil se tři a půl roku. Tři děti živila z chabého platu paní Šlosarčíková, která pro záporný kádrový posudek nebyla žádoucí v téměř žádném zaměstnání, přestože ovládala pět jazyků.

„Aby měli rádi svoji zem, a kdyby bylo potřeba, aby se stali vojáky,“ vzkazuje dnes mladým lidem veterán Šlosarčík, který po roce 1989 získal hodnost majora.

• Příbeh pamětníka v rámci projektu Stories of 20th Century (Iva Chvojková Růžičková)