František Vyšata

• "Celý život se se mnou táhlo a měl jsem všude v dokumentech napsáno syn kulaka, čili nesmí dělat nic jako teda, jenom nejnižší funkce, něco uklízet, pomáhat, podržet a tak dále. Tím, že jsem odešel odtud, ale přesto mě to vždycky dostihlo. Já když jsem teda všechno dodělal, po vysoké škole jsem nastoupil do výzkumného ústavu a na všech školách a ve všech podnicích byl jako takzvaný kádrový referent. No a co mě oni našli, že moje žena utekla do Ameriky a že jsem ještě za druhé, že jsem ještě kulak, syn kulaka. Tudíž mě druhý den vyhodili z každé práce, neboť bych zkazil celý výzkumák, celý úřad v Praze nebo cokoli jako. Takže to byla zásadní chyba komunistů, že oni polovinu národa takhle odstavili, že nemohli nic dělat, mohli dělat jen nejnižší funkce v životě a nesměli se nijak projevit, neboť to bylo podezřelé a bylo to nebezpečné pro režim."

• "Ve všech podnicích a na všech školách a na všech výzkumných ústavech musela být povinně funkce kádrovák, která si vyhledala o vás, co dělala babička, co dělal děda, jakej jste měli majetek. Že jsem celý život organizátor kultury, tak taky mě za totáče zachránila. Na jednom pracovišti za mnou přišla ta kádrovačka a říkala: Pane Vyšata, prosím vás, náš podnik má 400 zaměstnanců a je vás asi posledních deset, který nejste v komunistické straně. A já mám pokyn vás vyhodit. Tím, že jste od nás z ulice, tak vám chci pomoct. Vymyslete si něco, co byste dělal, abych já mohla ředitelovi podniku nahlásit, že jste se zapojil do socialismu. Abych vás nemusela vyhodit. Čili ROH bylo a všichni zaměstnanci v podniku, v JZD, ve škole museli být v ROH. Měli jsme takové knížečky, museli jste platit patnáct korun a dostali jste patnáct korun, že jste zaplatili. A to mělo výbor, to ROH jako z těch několik set zaměstnanců, vždycky deset bylo Závodní výbor ROH, se tomu říkalo. Tak jsem říkal, co kdybych byl kulturní referent závodního výboru ROH. A ona říká: To by bylo báječné, to vás nebudu muset vyhodit."

• 1

Tuchoraz, 30.10.2019

Napravit chyby z minulosti

František Vyšata na dobové fotografii
zdroj: Archiv Františka Vyšaty.

František Vyšata se narodil 23. ledna 1938. Vyrůstal ve středočeské obci Tuchoraz, kde jeho rodina už 400 let hospodařila na velkém statku. O hospodářství rodina během kolektivizace přišla, pamětníkův otec skončil ve vězení a Františka provázelo v letech komunistického režimu stigma syna kulaka. Útěchu hledal ve sportu. Vystudoval Vysokou školu chemicko-technologickou. Po srpnové okupaci roku 1968 se mu rozpadlo manželství, manželka Olga s dcerou emigrovaly do USA. Po roce 1989 se František zasloužil o záchranu ovocných sadů v rodné Tuchorazi, později koupil i tamní tvrz, na které v době natáčení rozhovoru (2019) pořádal společenské a kulturní akce.