Ladislav Žák

• "Jak vypadaly hranice. Tady třeba hranice do Německa, to byl docela sledovaný pruh věcí, a to bylo strašně dobře hlídané. A začínalo to v Trojmezí nebo na Trojstátí a šlo to vlastně až po rakouské hranice se Slovenskem. A vlastně každých pět až osm kilometrů byla jedna malá kasárna, takzvané roty. A na těch rotách sloužilo třeba dvacet třicet vojáků a ti hlídali ty hranice. A než šli hlídat hranice, tak museli podstoupit základní výcvik. A sem do Aše na Keller dvakrát do roka přišlo až šest set nováčků. Tady se prováděl základní měsíční výcvik nováčků pro Pohraniční stráž. To znamená spoustu mladých kluků sem přišlo. To samé i můj otec."

• "My jsme měli horolezecký oddíl v Chebu, jmenoval se Skalka Cheb, a tam jsme byli všichni organizovaní. Ono to bylo trošku složitější kdysi, tam byla určitá pravidla daná státem, potažmo komunisty, takže jsme byli pod dozorem, protože jsme byli takové zvláštní sportovní odvětví. A tím, že se otevřely hranice a jiné možnosti, tak se ten oddíl začal pomalinku rozpadat. No a tak už nebyl tak aktivní. Hodně jsme kamarádili s kamarády ze Selbu, s Němci ze sekce Selb, a ti chtěli utvořit nějaký freundschaft, přátelství uzavřít. Ale nechtěli s Chebem, oni chtěli přímo s Aší. A když jsme říkali, že jsme v Chebu, oni říkali: 'Ne, udělejte si oddíl v Aši, my vám s tím pomůžeme.' A v tu chvíli jsem byl bohužel nebo bohudík jediný, který k tomu měl oprávnění jako cvičitel, tak jsme založili v roce 1999 horolezecký oddíl Alpin Club Aš. Takže on za chvíli bude mít dvacáté páté výročí."

• "Moje první práce? Myslíš jako práce opravdová, anebo... Já jsem chodil i na brigády, protože já jsem si musel vydělávat na lyže a na kolo. Tak jsem chodil i na prázdninové brigády. A to jsem dělal u zedníků nebo v truhlárně, tak to byla moje první velká práce. No a pak už jsem šel na gymnázium, po gymnáziu jsem dělal školu rehabilitaci, dřív to bylo jako rehabilitační pracovník, dneska je to fyzioterapeut, byl jsem dva roky v Brně. No a pak jsem nastoupil do práce jako fyzioterapeut a od té doby 49 let nedělám nic jiného než rehabilitaci. Vlastně už skoro 50 let. A nikdy jsem to nepřerušil, i na vojně jsem byl jako rehabilitační pracovník."

• 1

Aš, 31.10.2023

První lyže dostal jako dítě, od té doby je sport jeho život

Jako rehabilitační pracovník v Dukle Liberec
zdroj: Archiv Ladislava Žáka

Ladislav Žák se narodil 3. října 1954 v Aši, kde také prožil celý život. Jeho prarodiče z matčiny strany, Erna a Franz Rosenthalovi, bydleli v Aši celý život, mluvili pouze německy. Vystudoval rehabilitaci, 17 let pracoval v nemocnici, po zbytek života pracoval v Německu, kde si kontakty udržuje dodnes (2023). Povinnou vojenskou službu absolvoval v Dukle Liberec u vrcholových sportovců jako rehabilitační pracovník a masér. Celý život se věnoval sportu, ponejvíce lyžování a horolezectví, v roce 1999 spoluzakládal horolezecký oddíl Alpin Club Aš. V roce 2023 žil v Aši.