Květoslav Hána

• „Když jsem byl tady na dráze, tak jsem se tenkrát dostal do Rakouska. Dostal jsem příslib z Hodonína z banky. Tam byl velice dobrý ředitel a on mně vždycky dal příslib, on mně fandil. Když jsem se vrátil z Rakouska, tak mě vždycky zavolal závodní výbor KSČ a vždycky se mě vyptával, co jsem tam dělal a tak dál. A začal mně vyčítat, jak jsem se tam mohl dostat. Byl to předseda KSČ. Byl tam taky Jura Náhlý, místopředseda KSČ, a ten mně věřil a říkal mi, že to tak nemám brát, že mi věří a že tam podruhé můžu jet zas. Tím pádem jsem se vždycky dostal do Rakouska.“

• „Zátopek, to byl najlepší kluk, najlepší chlapec, opravdu. On měl velice všecky rád. On si prostě nemyslel o sobě. Byl kamarádský ke každému, s každým vycházel. Taky vzpomínám, jak měl kolem sebe mladé kluky a vykládal jim zážitky ze závodů. To byl jediný najlepší náš běžec a velice dobrý člověk.“

• „Napřed byli u nás Němci, byli u nás asi tři dny, to si vzpomínám dobře. Oni byli velice hodní, ti Němci. Potom museli odejít a nakonec, jak končila válka, tak zase byli u nás asi čtyři dny Rusi. Ti kolikrát šli, zastřelili zajíca, donesli zajíca a maminka ho potom upekla. Na to si taky vzpomínám. Nebo jsme byli u Mančinků, oni měli sklep, a to byly ty poslední dva týdny, kdy padaly bomby, to si vzpomínám. A my jsme byli ve sklepě a nedaleko byl Palánek, a tenkrát vyhodili Palánek do vzduchu, ten most, tam jezdil vlak a oni to vyhodili do povětří. Němci byli velice hodní. Alespoň k nám byli hodní. Pak nám jeden vykládal, že nechtěli válčit, že museli jít válčit. To nám pak strýček, co uměl německy, tak oni mu to řekli. Do války nechtěli, ale museli jít.“

• 1

Veselí nad Moravou, 12.11.2021

nahrávka pořízena v rámci projektu Příběhy regionu - Jihomoravský kraj

Už sedmdesát roků běhám. Nedá mi to, musím!

Brno, BVV, 1982, běh na 10 km, 1. místo
zdroj: Archiv pamětníka

Květoslav Hána se narodil 11. dubna 1937 ve Svatobořicích. Jeho otec měl obchod s cukrárnou, matka byla v domácnosti. Za války u rodiny tři dny bydleli Němci a ke konci války pak vojáci Rudé armády. S vojáky obou armád vycházela rodina dobře, k žádným incidentům nedošlo. Přibližně v roce 1947 vsí projížděl tehdejší prezident Edvard Beneš, kterého pamětník viděl na vlastní oči. V roce 1948 rodině obchod s cukrárnou komunisté vyvlastnili, otec šel pracovat do Elektrosvitu. Květoslav Hána už odmala běhal, na učilišti v Gottwaldově (Zlín) v 50. letech začal běhat i závodně, a tak se seznámil s Emilem Zátopkem. Společně někdy trénovali i běhali některé závody. Květoslav Hána běhal i na vojně v Psárech u Prahy, kde byl v letech 1957–1959. V běhání pokračoval i ve Veselí nad Moravou, kde pracoval celý život u železnice a kam díky kontaktům z vojny v roce 1960 stáhl trenéra a běžce Jaroslava Štruppa. Díky vstřícnosti ředitele banky v Hodoníně, který ho podporoval, vždy dostal devizový příslib a mohl jezdit i na závody do „kapitalistické ciziny“, a to i přesto, že nebyl členem KSČ. Běhat nepřestal ani po pádu komunistického režimu v roce 1989, který vítal, protože ho na závody v zahraničí konečně mohla doprovázet i manželka Marta. Květoslav Hána se zúčastnil Mistrovství světa veteránů v Buffalu v roce 1995 a v Melbourne v roce 2002, stejně jako spousty dalších domácích i zahraničních závodů, ze kterých posbíral četná ocenění. Je ženatý, má dvě dcery a v roce 2023 žil ve Veselí nad Moravou a i v úctyhodném věku stále takřka denně běhal.