Людмила Савицкая Ludmila Savitska

• "A když jsem se stal "zahraničním agentem", nemohl jsem si už vést ani Instagram, který jsem původně koncipovala jako osobní deník, nezbyl mi žádný osobní prostor: fotky přírody - i ty musely být doprovázeny tou idiotskou poznámkou "Tato zpráva...". Bez toho pitomého popisku jsem nemohl zveřejnit vůbec nic. A ten pocit, že si dobrovolně vnucuji nějaký zločin - takhle jsem to prožíval -, byl strašný. Ale nejstrašnější bylo ospravedlňovat se. Protože Pskovská oblast je prostor, kde není internet, můžete jet dvanáct kilometrů od města a síť se nechytá. Ale chytá první kanál, chytá Russia24, chytá Russia-1. A lidé opravdu věřili, že jsem "špion". Opravdu, opravdu tomu věřili. Říkali mi "strýček Sam", říkali mi různé věci. Je to tak ponižující přijít k lidem, reagovat na jejich vlastní potíže a problémy, a slyšet: "Jsi špion. Co tady chceš? Co tady čmucháš? Ano, my to víme - jsi zahraniční agent." A tak to dopadá. Je to opravdu ponižující, říct: ne, já jsem vlastně hodný, já jsem pro vás. A oni na to: "Pro koho pracujete?" Je to hrozné. Tohle si nezasloužím. Je to svět vzhůru nohama. Už mě nebaví se vymlouvat, a těch výmluv je pokaždé víc a víc. Je to naprosto tísnivá atmosféra, kde jste cizí člověk. Prostě cizinec v téhle zemi. Drtivá většina lidí si myslí něco jiného - jsou přesvědčeni, že jsem, zločinec. Oni tomu opravdu věří. A je morálně velmi těžké cítit se ve vlastní zemi pokaždé jako zločinec." Přeloženo automatickým překladačem (DeepL)

• "Tady vůbec nejde o Punina, vůbec ne o něj. Všichni ti lidé, kteří mě také nazývali 'špionem' - ti takoví budou i nadále, ti takoví zůstanou. Vždycky mluvím o tom, že jde o "kolektivního Putina". Je jasné, že jsou represe, je jasné, že lidi právě teď, jako před třemi dny, znásilňují, dokonce nejen na policejní stanici, přijdou domů a hantýrkou je znásilní. To je všechno pochopitelné. Ale já jsem tolik cestovala, mluvila jsem s tolika lidmi a vždycky říkám, že 80 nebo 84 procent voleb - ne všichni je "táhnou", většina je "netáhne" - lidé opravdu věří Putinovi. Mluvila jsem s tolika lidmi: všude mají Putina za dobrého. Na poště se propadají podlahy, umírají bez léků, ale Putin je dobrý. A Američané... ještě dál. A je velmi těžké cítit se v zemi tak cizí, prostě cizí. Všichni přemýšlejí jinak. Skoro všichni. Měli jsme v Pskově hrstku patnácti lidí, kteří se tak či onak motali kolem Šlosbergova týmu, a ti už všichni odešli, úplně všichni. Protože když jsme s mnohými z nich po jejich odchodu mluvili, shodli jsme se na tom, že nás tam nepotřebují, že nás tam prostě nepotřebují." Přeloženo automatickým překladačem (DeepL)

• "O medicíně jsem toho napsala hodně. Pak jsme měli sérii útoků na záchranáře. A opět se stal naprostý nesmysl: předvolali mě k výslechu na vyšetřovací komisi a začali mě trápit - kdo byl mým zdrojem pro tyto publikace. Odvolávala jsem se na mediální zákon a oni začali říkat, že tady mediální zákony nefungují, a já je musím jmenovat. Byl to kolosální několikahodinový nátlak. Já jsem ten zdroj nejmenovala. Ale opět jsem tam seděla v šoku: já vlastně dělám práci za vás, vy jste ten, kdo musí řešit ty krvavé útoky na zdravotníky, to je vaše investigativní práce. A ty místo toho tlačíš na mě, na novinářku, která o tom píše. A nebyl to jeden, ale dva nebo, myslím, tři výslechy, když mě tam tahali. Je to naprosto nezdravý příběh." Přeloženo automatickým překladačem (DeepL)

• 1

Svět je vzhůru nohama: ve své zemi jsem cizí

Období studia na univerzitě, „Védská manželka“, Pskov, 2010
zdroj: archiv pamětníka

Ludmila Savitska je vystudovaná filoložka a regionální novinářka pro oblast Pskov. Narodila se 22. ledna 1991 ve městě Sillamäe v Estonsku, kde žila její babička, ale vyrůstala ve městě Pečory. V roce 2013 absolvovala Filologickou fakultu Pskovské státní univerzity. Pracovala jako dopisovatelka deníku Komsomolskaja pravda. V roce 2015 byla tiskovou tajemnicí poslance Pskovského regionálního parlamentu Lva Šlosberga, poté pracovala jako dopisovatelka regionálního listu Pskovskaja gubernia. Psala kritické zprávy a články týkající se sociální sféry provincie Pskov, ve kterých odhalovala nespravedlnost a bránila obyčejné lidi. Je držitelkou prestižní novinářské ceny Sesame. Poté, co byly regionální noviny Pskovskaja gubernia zastaveny, pracovala v projektu MBCH Media Michaila Chodorkovského a na Rádiu Svobodná Evropa v projektu „Sever. Realita“. Kvůli jejím kritickým publikacím jí bylo vyhrožováno zástupci ruské pravoslavné církve a důstojníky FSB, kteří se rovněž vloupali do jejího bytu. V roce 2019 byla uznána zahraniční agentkou. Proti tomuto statusu se odvolala u soudu, kde tvrdila, že je „agentem Ruska“ a pracuje v zájmu jeho obyvatel. Pokračovat na poli žurnalistiky však nadále nebylo možné. Známý policista ji tajně varoval, že v jejím bytě je odposlouchávací zařízení. Aby přežila a nemusela jít do vězení, zbývala jí jediná možnost – opustit Rusko a pokusit se začít žít nový život v exilu. Přestože odchodu ze země se vnitřně bránila, emigrovala s manželem Dmitrijem do České republiky. V roce 2024 žila v Praze.