Ing. Jiří Charousek

• „Táta byl perzekvovanej, co potom říkal, tak v práci měl stopku v postupu. Mohl dělat odbornou technickou činnost, ale údajně mu řekli, že si může vybrat: buďto bude dělat to, co mu dají, anebo že bude úplně zlikvidovaný tím, že jej odsunou, odstaví z technické funkce, kterou měl. On se věnoval lítání a myslím si, že tím tak nějak utíkal – byl hodně na letišti. Já si pamatuju, že jsem hodně času trávil jenom s babičkou a s dědou. Bylo to takové zvláštní.“

• 1

Mámu znám jen z fotek

Jiří Charousek v roce 1972
zdroj: Archiv pamětníka

Jiří Charousek se narodil 11. dubna 1966 v Praze. Matka Marie, rozená Srbová, v té době studovala na ČVUT, otec Vladimír pracoval jako technolog v podniku Mikrotechna. Dne 26. srpna 1968 matku po cestě do školy zastřelil sovětský okupační voják, v té době jí bylo pětadvacet let a měla dvouletého syna Jiřího. Přestože střelbě nepředcházela provokace či jiný podnět, vrah nikdy nebyl potrestán. Komunistická moc se snažila celý incident zamést pod koberec, o tragédii se nemluvilo ve veřejném prostoru ani doma. Jiří Charousek se tedy až po sametové revoluci dozvěděl podrobnější okolnosti matčina úmrtí. V druhé polovině osmdesátých let vystudoval Strojní fakultu ČVUT, v devadesátých letech pracoval ve společnosti zahraničního obchodu. V roce 2024 žil ve středočeské obci Vrané nad Vltavou.