JUDr. Ladislav Faktor

• „Ono je to znát na průměru toho posluchače dodneška. Protože některý kapely, který komunisti vlastně sem vůbec nedali do Čech, v těch 70., 80. letech, tak některý kapely lidi vůbec neznaj, a přitom jsou světově proslulý a celej zbytek Evropy je zná, zná texty a tak dále. Takže když přijedu na koncert třeba Earth, Wind & Fire, což je americká kapela number one, která byla slavná hlavně v 70. letech, tak koncert třeba v Rotterdamu týhle kapely, na něj přijde 30 000 lidí, podotýkám, že je to v Evropě, a všichni znají všechny texty prostě. V Čechách o té kapele nikdo nic neví. A takhle bych mohl jmenovat dál samozřejmě.“

• „Ale pamatuju taky docela jako na srandovní věci. To znamená, že já, protože jsem chodil do tý výběrový školy jazykový, tak jsme měli od třetí třídy ruštinu, kromě jinýho. Měli jsme ruštinu i němčinu. A já jsem tou dobou už uměl rusky, takže jsme bezchybně psali křídama po silnicích ‚iditě domoj‘ v azbuce. Protože jsme to prostě uměli, že jo. Takže to si Rusové mohli jako přečíst od nás vzkazy, který jsme psali křídama.“

• „A my jsme měli tady v Čechách obrovskou výhodu proti Praze třeba, a sice že tady se i před revolucí dala chytit rakouská televize a rakouskej rozhlas. Což je ORF a rakouskej rozhlas státní, kterej se jmenuje Österreich Drei. To byl náš nedostižnej vzor, protože to je rádio, který doteďka je velmi profesionální, a přitom je na pomezí komerce a na pomezí jakoby veřejnoprávnosti. Je to teda státní rádio, ale je vynikající doteďka, celou dobu.“

• 1

České Budějovice, 26.11.2018

Přál bych vám zažít ten sladkej pocit, kdy se stát během pár dní změnil úplně k nepoznání

Současný portrét
Současný portrét
zdroj: archiv pamětníka

Ladislav Faktor se narodil 9. dubna 1957 v Českých Budějovicích, kde také celý život žije. Vystudoval Právnickou fakultu UK, reálně se ale oboru věnoval jen tři roky jako právník jednotného zemědělského družstva v Dubné. Od dětství měl totiž blízko k hudbě, od šesti let hrál na klavír a v 80. letech účinkoval v různých, převážně jazzových kapelách. Během sametové revoluce stál u zrodu Občanského fóra v Českých Budějovicích. V období 1990–1994 se stal členem koncertní sestavy legendárního Pražského výběru. Hned po revoluci založil soukromé Rádio Faktor, které v jižních Čechách vysílá dodnes. Pro Jihočechy je spjat také s rekonstrukcí Tereziiny chaty na Kleti, kterou odkoupil v dezolátním stavu od města Český Krumlov. 11. září roku 2001 zažil útok teroristů na New York. Vedle podnikání se věnuje skládání divadelní a filmové hudby. Roku 2018 byl zvolen senátorem za České Budějovice.