Anna Fodorová

• "Když mně bylo tak kolem čtrnácti let, tak jsem najednou prohlídla. Neklapalo mi to všechno, co se dělo politicky. Začala jsem projevovat silné antikomunistické pochyby. A my jsme se doma hrozně hádali. Byly strašné hádky o politice, ale já jsem neměla žádné argumenty. Já jsem tady vyrůstala, já jsem byla dítě. Moji rodiče byli novináři, takže oni měli vždycky argumenty. Takže to pak vždycky skončilo tak, že jsem štkala, plakala… A oni mi řekli, že se se mnou nemůžou hádat, protože jsem jako dítě. Nebo ty argumenty končily tím, že na mě maminka křičí: ‚Ukaž mi spravedlivější režim!‘ Co já jsem věděla, jaký je spravedlivější režim. Já jsem nic takového nevěděla."

• "Můj otec byl celý život nemocný. Měl chronicky nemocná játra, tak v tu dobu onemocněl, nějak krátce po jejím [matčině] zatčení. Mě museli hlídat nějací lidi, cizí lidi. Nevím, kdo to byl. Mám matné vzpomínky, že jsem s nějakými lidmi v nějakém pokoji, který neznám. Snad jsem s nimi v posteli. Nevím a můj otec ležel v nemocnici a tam vysílali amplionem Slánského proces. Ležel tam a slyšel, jak o něm říkají, že je titovský špion. To se dozvěděl z toho rádia. Tak šel a řekl, že chce jít na policii, že není a tak dál. Z té doby, když moje matka byla ve vězení, si pamatuju. Já jsem nevěděla, co s ní je. Můj otec mi řekl, že strašně moc pracuje, takže nám nemůže zavolat, ani mně nemůže nic poslat, nebo říct, nebo mě navštívit. Její zatčení trvalo patnáct měsíců."

• "Moji rodiče udělali. Nevím, jestli to byla chyba… Moji rodiče byli stalinisté a v roce 1948 se Tito rozešel se Stalinem, protože chtěl budovat socialismus jiného druhu, a moji rodiče vlastně emigrovali do Čech. Můj otec byl těžce nemocný. Maminka ho poslala, aby ho léčili, protože Jugoslávie byla úplně rozbitá země po válce. On by tam byl zemřel, tak ona ho nějak přes známé poslala do Československa. A my jsme ho jeli navštívit v roce 1948 a v tom momentě se Tito se Stalinem rozešli. Můj otec byl hrozně na vážkách. Nevěděl, co má dělat. Oni [rodiče] se rozhodli zůstat v Československu. Jenom tak jsme ho přijeli navštívit a byla to, já nevím už kolikátá, emigrace."

• 1

Narodila jsem se traumatizovaným rodičům

Anna Fodorová, 1976
Anna Fodorová, 1976
zdroj: nakladatelství Labyrint

Anna Fodorová se narodila 15. března 1946 v Bělehradě spisovatelce a novinářce Lence Reinerové a lékaři a spisovateli jugoslávského původu Theodoru Balkovi. Oba rodiče se již v mládí silně ztotožnili s komunistickou ideologií. Maminka Lenka Reinerová žila do roku 1939 v Praze. Období nacistické okupace prožila v emigraci. Během holocaustu ztratila všechny příbuzné. V roce 1948 rodiče s dvouletou Annou přesídlili z Jugoslávie do Prahy. Na jaře 1952 matku zatkla Státní bezpečnost a ve vyšetřovací vazbě prožila následujících patnáct měsíců. Otec s Annou byli vysídleni do Pardubic, kde Lenka po propuštění pracovala jako prodavačka skla a porcelánu. Později se směli vrátit do Prahy. Od roku 1956 žili v pražských Košířích. Po maturitě Anna studovala na Vysoké škole uměleckoprůmyslové v Praze (VŠUP) v ročníku u profesora Adolfa Hoffmeistera. V létě 1968 pobývala ve Velké Británii, kde ji také zastihla invaze vojsk pěti států Varšavské smlouvy do Československa. Společně se svým partnerem se rozhodla v zahraničí zůstat a později svůj pobyt na Západě zlegalizovala. Lenku Reinerovou v Praze normalizační režim vyloučil z KSČ a postihl zákazem publikační činnosti. Anna absolvovala film na londýnské Royal College of Art. Realizovala několik animovaných snímků pro dětské televizní pořady. Přednášela na Central St. Martin’s College of Art. Je autorkou několika televizních scénářů (pro BBC či mnichovskou televizi). V roce 2015 vydala román The Training Patient (česky První terapie). V roce 2020 vydala v nakladatelství Labyrint knihu Lenka líčící poslední rok života své matky. V Londýně pracovala jako soukromá terapeutka. Z manželem Janem Mladovským vychovala dceru Philipu. V roce 2022 žila stále v Londýně, ale Českou republiku pravidelně navštěvovala.