Elsa Markgraf

• "První místo byl Holleischen, což byl tábor. Tam jsme byli nějakou dobu. Pak následoval transport a to znamenalo, že teď jdeme zpátky zase. Pak jsme jeli do Furth im Waldu. Vrátili jsme se a byli jsme tam zase pár dní v táboře. O několik dní později jsme jeli z Furth im Waldu do Augsburgu. A odtud do Heubergu, což byl poslední tábor. Tam jsme byli rozděleni. Bylo nám řečeno, že my teď jdeme někam a ostatní jdou zase jinam. My jsme šli do Ameriky. To bylo u Nördlingenu. Šli jsme k sedlákovi, kde jsme pracovali. Pomáhali jsme mu. Tam jsme se mohli najíst a dostali jsme jídlo."

• "My jsme byli první transport. Netrvalo to dlouho, pak následovali ostatní. Vzpomínám si, že když nás odváželi, bylo ve vesnici takové ticho a klid. Prostě jsme museli jít. Museli jsme jen čekat, kdo přijde na řadu dnes a kdo zítra. A pak najednou museli všichni odejít. Nejdřív někteří říkali, že můžou zůstat, a pak už nezůstal nikdo. Všichni museli odejít."

• 1

Schönsee, 01.08.2023

nahrávka pořízena v rámci projektu Příběhy regionu - Plzeňský kraj

Domov do 50 kil. Takový byl prostě život

Pamětnice Elsa Reiminger Markgraf stojí před kostelem v obci Rybník
zdroj: Archiv pamětnice

Elsa Reiminger Markgraf se narodila 19. června 1930 v osadě Dolní Huť (něm. Unterhütte), nacházející se přímo na československo-bavorské hranici. Otec zemřel v roce 1943 v nemocnici Breslau během druhé světové války. Pamětnice vyrůstala s matkou a prarodiči v usedlosti v Dolní Huti do svých 16 let. 16. července 1946 byli naloženi do prvního transportu a odsunuti. S matkou prošly několika tábory, nejdříve se dostaly do sběrného tábora v československém Holýšově (něm. Holleischen). Odtud byly v transportu č. 10 přepraveny přes Furth im Wald do Augsburgu. Posledním táborem, kterým prošly, byl Heuberg. Na chvíli zakotvily u Nördlingenu, pak se ale vrátily zpět do pohraničí do obce Schwarzach. V roce 1950 se jim zde podařilo postavit nový dům. V Bavorsku se Elsa Markgraf blíže seznámila s rodákem ze stejné vsi a rovněž odsunutým Hermannem Markgrafem. Vzali se v roce 1953, když bylo pamětnici 23 let. Vychovali spolu dvě děti, syna Hermanna, dceru Anitu. Manžel zemřel v roce 1970. Elsa Markgraf žije stále v domě ve Schwarzachu.