Irena Mosslerová

• "Říkám: ,Tak, teď musím do školy.‘ Tak do školy v Medlánkách jsem se dostala, že mě vzali. Ale oni pokřikovali, že jsu Němka. Ale oni toho brzy nechali. Já říkám: ,Proč mně to říkáte, vždyť to není pravda.‘ A pan ředitel potom teda děcka napomenul, a tím pádem já jsem se dostala z toho kruhu a dostala jsem se, abych zařídila maminčino a svoje, že jsme nebyli žádný Němci! My jsme nebyli Němci a oni nás nechali, že jsme Němci. Já jsem řekla: ,To není pravda, my jsme Češi!‘ Trvala jsem na tom."

• "Tam byla taková boudka. My jsme se tam schovali, protože tam lítali Rusáci a všecka havěť, co se tam nashromáždila. Tak my jsme se schovali do té budky. A přišli na nás, na tu budku a on ten s puškou proti mně! Mně! Jaruška ležela, tam byla taková postel rozbitá, ona na té posteli ležela. On do mě, že mě zastřelí a maminka křičela: ‚Ne! Nedělejte nic dceři!‘ Strašný."

• "A my chudáci jsme se bály, aby nás někdo… Bály jsme se. Tak jsme tak šly, aby… Co se mně přihodilo: Měla jsem hlad. A tam v tom příkopu byl chleba. Já jsem pro ten chlebíček šla. Bylo to smutný, protože Jaruška nám na cestě už začala marodit. Všecko jsem dělala já, maminka už ani nemohla. Potom, jak jsme se dostali na Vídeň, do toho výhledu, tak Jaruška s maminkou už nemohly, tak já táhla vozejček. A sama jsem to všecko, všecko obhospodařovala. Ony nemohly, ony byly tak unavený, a Jaruška už začínala být nemocná. Ona taky umřela zpátky cestou. Bylo to hrozný."

• "Vycházeli jsme v Králově Poli, z Malátové, ráno, bylo asi k páté hodině. Vyhnali nás jako psejky, odsud z té Malátové. Jak psejky nás vyhnali! A já s Jaruškou, my jsme…čurat se nám chtělo. Museli jsme hledat místečko, aby nás, aby nám něco neudělali. Na té Malátové, tak to začalo, z té Malátové."

• 1

Hrůzy války zažily, teprve když skončila

Irena Mosslerová v roce 1956
zdroj: archiv pamětníka

Irena Mosslerová se narodila 6. ledna 1934 v Brně. Její otec František Horr byl československý občan německé národnosti, matka Jarmila, rozená Skotalová, byla Češka. Irena měla sestru dvojče, která se jmenovala po mamince Jarmila, ale říkali jí Jaruška. Jakmile začala válka, získala celá rodina říšskoněmecké občanství a otec byl jako německý občan povolán do wehrmachtu. Bojoval na frontě a rodina o něm neměla až do konce války žádné zprávy. Krátce po osvobození Rudou armádou byla matka a obě její dcery vyhnány z Brna a došly takzvaným pochodem smrti přes Pohořelice do Vídně. Nevydržely tam dlouho a vrátily se zase zpět. Cestou onemocněla Jaruška tyfem a po návratu domů v 11 letech zemřela. Oba rodiče byli následně internováni v pracovních táborech v Brně, otec byl zpočátku vězněn v Kounicových kolejích. V roce 1946 byl otec propuštěn na svobodu a rodina získala postupně zpět československé státní občanství. Irena pracovala většinu svého života jako pletařka ocelových lan, vdala se a měla dvě děti. V roce 2024 žila v Brně.