Václav Nedomanský

• „Poslední dobu, co jsem byl v Bratislavě, tak jsem byl sledovaný odposlouchávacím zařízení a údajně i osobně. Hlavně můj trenér Starší a Gut, to byli ti dva, co dávali nejvíc zpráv z hokejového prostředí. Nemohl jsem kontaktovat [rodiče]. Všechna pošta se našla ve spise, který tady je. Všechna pošta byla zastavená, otevřená. Zkrátka kontakt nemohl být. Telefon u rodičů byl odposlouchávaný. Spojení, když bylo, vždycky kleklo. Mluvit jsem nemohl, pošta nepřišla. Otec, když byl na smrtelné posteli, myslím 1984, telefonoval jsem – byl v nemocnici a přivezli ho na vozíku. Jednou mě byl navštívit, když bylo jasné, že umírá, tak ho pustili. Ze začátku chtěli, aby rodiče jeli sem [do Kanady] a přemluvili mě zpátky k návratu. Ambasáda měla lidi, kteří mě kontaktovali. Řekli jsme jim přes mého právníka, ať přestanou, nebo že budou vyhoštění z Kanady. Takže to přestalo. Kontakt nebyl, žádné cellphony, nebyl internet. Poprvé jsem přijel sem asi po dvaceti letech, když jsem mohl.“

• „Bydlel jsem už v Torontu v té době. Takže shodou okolností Vlado Dzurilla a Jirka Holík byli u mě večer na návštěvě, udržovali jsme vztah, pokud jsme mohli. Kluci riskovali, museli utéct od týmu a neříkat nic, protože byli sledovaní. Vlado říká: ‚Ja na ně serem. Jedu za tebou, jsme kamarádi dvacet nebo deset let a chci tě vidět.‘ Jirka byl taky takový ležérní. Zápasy jsem viděl, bylo to ohromné, jak hráli, a drželi se. Vlado chytal ohromně, měl styl, byl ochotný zastavovat jejich [Kanaďanů] střely víc než přihrávky. Udělal si ohromné jméno. Mohl tam hrát, kdyby chtěl.“

• „Tehdy ten systém fungoval tak, že ve vedení byli funkcionáři pod vlivem různých organizací. A všelijací tajní policajti telefonovali dopředu, že takový autobus jede, to už bylo vytipované. Pamatuju si, že jsme zmeškali zápas, vylodili nás a kontrolovali. Jednou řekli: ‚Všechno ven!‘ A trenér: ‚Co jsou tyto věci?‘ – ‚Nevíme.‘ Vzal to a vyhodil do příkopu. Pamatuju si osobně, že všichni museli vyjít ven. Dokonce jak říká pan Panenka, vysvlékali nás, a když přišlo na mě, tak jsem si sundal kalhoty a měl jsem spodky. Celník říká: ‚Mám k tobě moc respektu, nemusíš sundávat ty spodky, obleč se a běž!‘ To byl těžko zapomenutelný příběh.“

• 1

nahrávka pořízena v rámci projektu Tipsport pro legendy

Kvůli hokeji utekl do Kanady. Tátu za ním pustili, až když umíral

Václav Nedomanský se raduje z gólu v reprezentaci na začátku 70. let dvacátého století
zdroj: archiv pamětníka

Václav Nedomanský se narodil 14. března 1944 v Hodoníně. Sportovní geny zdědil po otci, který hrál fotbal a jezdil na motocyklové závody. Po základní škole vystudoval gymnázium. Od 16 let nastupoval za A tým dospělých Hodonína v druhé lize. Po maturitě ho vzali na Fakultu tělesné výchovy a sportu do Bratislavy, kde od roku 1962 až do roku 1974 hájil barvy klubu Slovan CHZJD. V roce 1965 získal na mistrovství světa ve finském Tampere s národním týmem stříbrnou medaili, stejný úspěch zopakoval o rok později v jugoslávské Lublani. V roce 1968 skončil na zimní olympiádě v Grenoblu druhý. Reprezentace tam porazila po dlouhé době Sovětský svaz. V roce 1969 byl Václav Nedomanský na mistrovství světa ve Švédsku u obou slavných výherců nad Sovětským svazem, který v srpnu 1968 okupoval Československo. V roce 1972 získal na mistrovství světa v Praze zlatou medaili. V roce 1974 ho komunistický režim odmítl pustit na angažmá do severoamerické NHL. Rozhodl se emigrovat a opustil Československo se svou ženou Věrou a tříletým synem Vaškem. V Severní Americe působil v klubech profesionální WHL a NHL jako první hokejista ze socialistické východní Evropy. Vystřídal týmy Toronto Toros, Birmingham Bulls, Detroit Red Wings, St Louis Blues a New York Rangers. Po skončení hráčské kariéry trénoval v západním Německu a pracoval jako skaut pro kluby NHL. V Kanadě se mu narodila dcera Victorie. V roce 2019 ho uvedli do Hokejové síně slávy NHL. V roce 2024 žil se svou druhou ženou Marcelou v Kalifornii a vychovávali adoptivní dceru Julii.