František Novotný

• „Jak to budeme tisknout? Tomáš Dvořák nám dohodil kontakt na Kaplanovy, kam chodil na modlitby, protože byl součástí hnutí Taizé. Ale já jsem v tomhle zapojený nebyl. Chodil jsem tam vysloveně jenom proto, abych vyzvednul Informace o církvi. Už jsme měli společenství, které vzniklo poté, co jsem se vrátil z vojny. Rozdělili jsme si to, každý psal třeba tři nebo čtyři stránky na cyklostylové blány. Já jsem vše pak v pátek sebral, odvezl do Třemošnice a tam jsme to s manželkou a s Vencou a s dalšími rozmnožovali. Začínali jsme na dvaceti kusech, ale v závěru už textů bylo přes stovku. Zabralo to třeba tři týdny, tři víkendy, než jsme všechno dali dohromady. Takže to bylo docela náročné.“

• „Bylo to úžasné i v tom slova smyslu, že tam byly nejrůznější máničky, takové ty undergroundové. A na druhou stranu tam byly babičky v krojích ze Slovenska a z Moravy. To setkání bylo v tomhle směru strašně zvláštní, protože to bylo setkání opravdu velmi různých lidí. Na jedné straně babičky v krojích a na druhé máničky a my, co jsme třeba nebyli takové máničky. I když v té době vlastně trochu jo. Přišel tam komunista Klusák, tehdejší ministr kultury, a začal tam vyprávět o cyrilometodějské tradici. To byl trapas. On řekl třeba: ‚Cyril.‘ A všichni začali pískat a říkali: ‚Svatý Cyril!‘ A on zase: ‚A Metoděj.‘ A všichni: ‚Svatý Metoděj!‘ Takhle on to dostával. Myslím si, že ten projev hodně zkrátil a že mu bylo docela úzko, když odcházel.“

• „Nebyl tam nikdo, kdo by všechny kolektivizoval. Když přišlo nařízení shora, tak si řekli: ‚Radši se domluvíme sami a uděláme si to po svém, než aby nám tady někdo všechno pokazil.‘ Takže se poměrně rychle sami dali dohromady. Založili si družstvo.“ – „Ve kterém roce?“ – „Určitě na začátku padesátých let, hned.“ – „Takže třeba v roce 1952?“ – „1952, 1953. A samozřejmě taky byli v čele družstva. Jeden sedlák byl agronom, druhý zootechnik, třetí předseda a tímhle způsobem to fungovalo.“

• 1

Věřím v lidskou domluvu, demokracii a Boha

František Novotný v roce 1973
zdroj: Archiv pamětníka

František Novotný se narodil 29. září 1961 do rodiny menších hospodářů, Františka a Jaroslavy Novotných ze Závratce. Jeho dětství hodně ovlivnila sečtělá babička Emilka a její politické názory. Rodinný statek patřil do JZD, v malé vesnici Závratec fungovalo ale družstvo poměrně přirozeně a život občanů byl relativně hodně spjat s náboženstvím. Mladý František po absolvování měšťanky nastoupil na střední školu elektrotechnickou v Pardubicích a později studoval na ČVUT v Praze. Aby mohl studovat, jeho otec musel vstoupit do KSČ. Na vysoké škole začal František více vnímat politickou situaci a utvrzovat se v protikomunistických názorech. S kamarády poslouchali zahraniční a undergroundovou hudbu, také se více obracel k víře. Navštívil v červenci 1985 pouť na Velehradě. S přáteli a budoucí manželkou vydával a šířil samizdatem Informace o církvi. Po roce 1989 se angažoval mimo jiné v komunální politice, byl členem ODA a zastupitelem, později začal pracovat v programátorské firmě. S manželkou Helenou vychoval čtyři děti. V roce 2023 žil stále v Závratci.