Marta Pinke

• „Ano, sledovali jsme to, ale měli jsme přeci jenom jiný přístup k tomu. Protože než přišla nějaká zpráva z Československa, tak to bylo čtrnáct dní. Ale samozřejmě jsme to sledovali, všechno možný. Různý časopisy, co tam bylo o Česku. V Paříži vydávali, to bylo ve francouzštině, vydávali taky zprávy o Čechách. Ale jo, dostaly se tam zprávy, dostaly. Ne hned, třeba za týden nebo něco takového.“

• „Schválili, protože můj otec měl tolik problémů s tím socialistickým režimem tady v Čechách, tak ten by byl nešel. Já jsem měla dost těžký svědomí, že jsem odešla. Ale můj otec mi říkal: ‚Když máš tu šanci, holka, jdi. Jdi do toho.‘ Oni tady byli potom sami úplně, a to mně tížilo život.“

• „Tam to bylo dost blbý, v tom Traiskirchenu. Tam byli Maďaři a Poláci a oni byli jiní než my. Takhle je to hezky řečeno, no. A mužský, ženský, děti, všechno dohromady. No tak tam jsme byli deset dní a zase nás honem odlifrovali někam jinam, aby měli místo na další várku. Tak my jsme ještě s jedněmi přáteli, bezdětnými taky, tak nás dali do stejnýho. A to byl takový bývalý zámeček. A hezký to tam bylo, pravidelný jídlo, čistota. A měli jsme vlastně volno, neměli jsme žádný program. No tak jsme se scházeli různě nebo jsme hráli karty a čekali jsme těch deset dní, než nás odvezou dál, přes to moře.“

• 1

Nikdy bych ho nenechala jít do emigrace samotného

Marta Pinke, rozená Křivanová, asi rok 1946
zdroj: archiv pamětníka

Marta Pinke, rozená Křivanová, se narodila 2. dubna 1931 v Praze na Žižkově. Její otec Otakar byl drobný živnostník, velice podnikavý, který dokázal za války navzdory potravinovým lístkům vést obchod s rybími saláty. Po roce 1948 mu však živnost znárodnili a on byl nucen jít pracovat do dolů. Marta Pinke po vychození měšťanky nastoupila do učení v obchodě s hudebninami. V roce 1960 se seznámila s bývalým politickým vězněm Karlem Pinkem, kterého čerstvě propustili v rámci amnestie prezidenta Antonína Novotného. Karel Pinke byl zatčen v roce 1950 spolu se svou manželkou Miladou Pinkeovou a bratrem Miroslavem Pinkem za vyzvědačskou činnost a kontakt s agentem britské tajné služby Janem Brejchou. Dostal čtrnáct let, z nichž si díky amnestii odseděl „pouze“ deset. V roce 1952 na několik měsíců navázal spolupráci s StB a byl nasazen ve vyšetřovací věznici, v důsledku nervového zhroucení však spolupráci záhy ukončil. Jako politický vězeň pak pracoval v těch nejhorších podmínkách na Jáchymovsku a Příbramsku v uranových dolech. Manželka se s ním rozvedla, dvakrát se těžce zranil a poslední dva roky se léčil s otevřenou tuberkulózou na Borech. Na svobodu se dostal v roce 1960 ve svých jednačtyřiceti letech. Marta a Karel Pinkeovi se vzali po krátké známosti hned v roce 1960. S velkou radostí vítali v roce 1968 pražské jaro, Karel Pinke se stal členem nově ustaveného Klubu bývalých politických vězňů K-231. Když pak 21. srpna vpadla do Československa vojska Varšavské smlouvy, obával se dalšího uvěznění a rozhodl se emigrovat. Jeho manželka mu stála věrně po boku. Hned v srpnu odjeli manželé Pinkeovi do Vídně, kde několik týdnů čekali v uprchlickém táboře Traiskirchen, než na ně v prosinci přišla řada a oni mohli konečně odletět do Kanady. V Ottawě si postupně vybudovali nový život a zapojili se do místních krajanských spolků; Karel Pinke se stal starostou Sokolu Ottawa a členem Sokolské župy kanadské. V sedmdesátých letech jim bylo odebráno občanství a v nepřítomnosti byli odsouzeni za opuštění republiky. Když přišla v Československu v roce 1989 sametová revoluce, Karel Pinke změně režimu dlouho nevěřil. Trvalo celých deset let, než se manželé Pinkeovi vrátili zpět do vlasti. Po jedenatřiceti letech v emigraci se tak v roce 1999 opět zabydleli v Praze. Karel Pinke zemřel po dlouhé nemoci 14. října 2007. Za jeho záslužnou činnost v Kanadě mu byla udělena Medaile Miroslava Tyrše a Masaryk Award. Marta Pinke v době natáčení (v roce 2023) žila ve svém bytě na pražských Vinohradech.