Karel Říha

• „Se Zvěřinou jsem se seznámil, když začala Charta 77, tak jsme se seznámili ten rok. Ještě jsem pořádně nevěděl, co to je Charta, ale už se na to téma debatovalo.
 Tak ten rok jsem se seznámil se Zvěřinou. A vůbec jsem nevěděl, kdo a co to byl. Ale postupně se to prohlubovalo, tak jsem byl rád, když jsem s ním mohl být, protože zaujímal vždycky takové rozumné stanovisko k těm věcem, které se udávaly.
A líbil se mi jeho humor. Doktor Zvěřina uměl lidi rozesmát, povzbudit.“

• „Měli tři děti, dva kluky a dceru.
Syny postupně odvezli do Terezína, dcera tam ještě nedorostla.
A musím říct, když jsem to slyšel,
 jak paní Roubitschková, jak se obětovala. Využívala toho, že uměla německy, pomohla hodně lidem. Tak nemůže člověk házet Němce všecky do jednoho pytle.
A když šly pochody smrti přes Holice – zajatci –, tak to zorganizovala, napekla krupicovou kaši. A teď tam běhala mezi nimi a rozdávala to.
A s těmi německými vojáky, kteří hlídali, se dokázala dohadovat, že jim to dokázala dát – potraviny zajatcům. To byla ženská, takových lidí je málo.“

• „Když se začala střelba stupňovat, tak mě moje máti chytla a šli jsme ke Kafkovým do sklepa. Měli velký sklep. Tam už bylo plno lidí. A pamatuji si ještě jako dneska, jak se tam někteří lidé modlili. Ale pak za chvíli přišli vojáci a všichni jsme museli ven. A manžele dávali stranou od manželek. A moje máti, že je otec v Reichu na práci. Německy neuměla, ale naštěstí jedna paní uměla německy, tak to důstojníkovi vysvětlila, že je na práci. Vyčlenil vojáka, ještě dneska ho vidím – takový hubený, menší. Musel s máti jít k nám do bytu a přinést aspoň dopis od otce z Reichu, a tak ji hned pustil.“

• 1

Holice, 10.12.2023

• 2

Někteří lidé místo toho, aby přispěli na pronásledované rodiny, řekli, že si měli dávat větší pozor

Karel Říha při natáčení pro Příběhy našich sousedů, Holice, 2023
zdroj: Paměť národa

Karel Říha se narodil 28. dubna 1941 v Holicích na Pardubicku. Jeho otec musel jít za války na nucené práce do Německa. Domů jezdil občas na dovolenou, ke konci války už o něm neměla rodina žádné zprávy. Domů se vrátil až na konci května roku 1945. Na konci války došlo v Holicích k bojům mezi partyzány a Němci, kdy se musel pamětník s matkou skrývat ve sklepě. Po základní škole odešel Karel Říha do učení do Zlína (tehdy Gottwaldova). Krátce pracoval v Botaně a pak až do důchodu u železnice. V průběhu svého života dospěl k hluboké víře v Boha. Postupně se začal setkávat s katolickými intelektuály – profesorem Josefem Zvěřinou, Augustinem Navrátilem aj. Šířil texty Charty 77, lidem okolo Charty poskytoval nocleh či je finančně podporoval. Kvůli tomu jej sledovala StB. Po sametové revoluci si dodělal maturitu. Se svojí ženou Zdenou vychovali šest dětí. V roce 2024 žil v Holicích.