Karel Rožec

• "Už jsem měl buzerace od toho estébáka dost. Dospělo to tak daleko, že mi vyhrožoval. Říkal, že ze mě udělá amerického špiona, v tu chvíli jsem si řekl, že už začíná být celá situace nebezpečná. A tak jsem se o té lapálii zmínil před kolegyní v památníku. Řekla, že se s tím musí něco dělat. Její manžel pracoval na Okresním výboru KSČ a představte si, že dokázala, že se kvůli té věci sešla na výboru celá komise, kam mě pozvali. Byl tam okresní tajemník pro propagandu a taky šéf litoměřické StB. Ten pracovník, který ji svolal, mi řekl, co se bude dít, ať nemám z ničeho strach a ať tam povím, o co jde. Celý jsem se třásl, protože před takovými vysokými soudruhy jsem v životě nestál."

• "To si ale neumíte představit, jaký byl v tom bývalém terezínském ghettu při provázení problém! Tenkrát tam byla kasárna sovětských vojáků. A mezi návštěvníky byli i přeživší, protože hodně jich emigrovalo do Ameriky, tak ti vytáhli foťáky a že budou fotit. Okamžitě tam byla takzvaná VKR, neboli vojenská kontrarozvědka, a tahala se s těmi lidmi, že musí vytáhnout film z fotoaparátu. A já musel do sídla VRK, kde si mě posadili a vyslýchali. Ptali se, kdo jsou ti návštěvníci, co tam chtějí a proč to místo fotografovali. A chudáci návštěvníci na mě museli čekat celou dobu výslechu venku."

• "Všechno se muselo dát do JZD do společného vlastnictví. Pamatuju si na vyvádění kraviček ze stáje, jak přišli ti jezeďáčtí, odváděli koně. Pamatuju si, jak maminka plakala, když je odváděli. Takže doma pak zůstaly prázdné stáje a všechno to bylo v JZD. Pak tam pracovali i oba rodiče."

• 1

Ústí nad Labem, 24.03.2024

nahrávka pořízena v rámci projektu Příběhy regionu - Ústecký kraj

V památníku Terezín nás denně sledoval jeden estébák

Karel Rožec, 1963, fotografie z maturitního  tabla
Karel Rožec, 1963, fotografie z maturitního tabla
zdroj: archiv pamětníka

Karel Rožec se narodil 10. prosince 1943 v Přestavlkách u Roudnice nad Labem jako nejstarší ze tří chlapců do rodiny Růženy a Václava Rožcových. Po válce dostala rodina malé, dvanáctihektarové hospodářství v Travčicích u Terezína. Kolem roku 1951 už bylo jasné, že budou rodiče muset vstoupit do jednotného zemědělského družstva (JZD), v lednu následujícího roku už jim jezeďáci odvedli veškerý dobytek. Na Rožcově statku zůstaly prázdné stáje, rodina si směla nechat jen hektar půdy pro vlastní potřebu. Když v roce 1958 ukončil pamětník základní školu, vyšlo nařízení, že vycházející děti musí jít pracovat do zemědělství. Aby se kariéře pracovníka v JZD vyhnul, začal studovat obor zahradník na učňovské škole v Litoměřicích. Prospíval dobře, a tak směl po roce přestoupit na studium zahradní architektury na Střední zahradnické škole v Děčíně-Libverdě. Tam se díky profesorovi češtiny začal zajímat o literaturu a cizí jazyky. V roce 1965 narukoval do Loun k motostřeleckému pluku. Po vojně působil jako mistr odborného výcviku na litoměřickém učilišti. V roce 1969 vyjádřil u prověrek otevřený nesouhlas s okupací Československa vojsky Varšavské smlouvy. Zakrátko musel z učiliště odejít. Dlouho nemohl sehnat slušnou práci a živil se po brigádách. V roce 1983 nastoupil díky znalosti cizích jazyků jako průvodce do Památníku národního utrpení v Terezíně. Už za hlubokého socialismu mířily do Terezína stovky lidí ze zahraničí, proto Státní bezpečnost (StB) vyhradila pro památník speciálního pracovníka. Estébák obtěžoval zaměstnance i návštěvníky a byl to nakonec on, kvůli kterému musel Karel Rožec z památníku odejít. Vrátil se do něj až po sametové revoluci a na částečný úvazek tam pracoval i po odchodu do penze. Pamětník se nikdy neoženil, nemá děti a mezi jeho velké vášně patří knihy a cestování. V roce 2024 žil v Litoměřicích.