Petr Šustek

• „Jak se zakládalo JZD, tak chodili tací agenti po chalupách nebo po poli za lidma, a přesvědčovali lidi, ať odevzdají majetek a vstoupí do JZD. Byly žně a my jsme byli na poli, sekalo se obilí, tak tam též přišli, přijeli autem a chodili za námi a pořád mluvili, že se nám dobře povede v JZD, že to máme všechno odevzdat. Otci už to šlo na nervy, tak jim říkal: ‚Běžte pryč, já vás tu nechcu, odejděte, nebo vás vyšlehám bičem.‘ Tak oni se sebrali a šli, a jak jsme večer přijížděli domů, tak oni na nás čekali před dvorem a otce, jak byl takový zpocený, oblečený všelijak, jak se z toho pole šlo, tak ho sebrali a odvezli. Prakticky jsme nic nevěděli, celá rodina jsme z toho byli zděšení, protože se ztráceli lidi a my jsme vůbec nevěděli, co s ním bude.“

• 1

Frýdek Místek, 25.04.2023

Slušnost a poctivost jsou v životě nejdůležitější

Petr Šustek
Petr Šustek
zdroj: archiv pamětníka

Petr Šustek se narodil 8. listopadu 1944 ve Spálově. Vyrůstal v rodině s bratrem a sestrou. Rodina pod nátlakem vstoupila do jednotného zemědělského družstva (JZD), což ji tvrdě zasáhlo. Rodiče bez náhrady odevzdali zvířata, pole, louky i les. Otce zatkli a dva dny strávil ve vazbě, vrátil se s trvalým poškozením ruky. Petr Šustek nemohl studovat a musel jít pracovat do JZD. Prošel řadou dělnických profesí, založil rodinu. S manželkou vychovali dvě dcery. V roce 2023 žil ve Frýdku-Místku.