Tomáš Zmeškal

• „To si pamatuju, protože to jsem byl v Počátkách – máme tam barák, který je prosklenej, nad velkou křižovatkou. My jsme byli před srpnem s rodičema v Rakousku a tam jsem dostal kolt jako hračku zbraně. A já jsem nevěděl nic lepšího, když tam projížděly tanky, stát v okně a střílet na ně tou zbraní, kterou jsem měl. A samozřejmě jsem v tu ránu dostal pár facek od dědy, protože to bylo z jeho pohledu velmi nebezpečné. Kdyby si toho někdo všiml, tak to mohlo skončit špatně. Tak to je můj zážitek z roku šedesát osm.“

• 1

Poučení je třeba hledat v historii

Tomáš Zmeškal
Tomáš Zmeškal
zdroj: archiv pamětníka

Tomáš Zmeškal se narodil 3. července 1954 v Praze. Do svých šesti let žil s rodiči v Praze. Poté vyrůstal u prarodičů v Počátkách, kde zahájil povinnou školní docházku. Po absolvování střední školy vystudoval Vysokou školu ekonomickou v Praze. V podniku zahraničního obchodu Kovo pak pracoval jako ekonom. Pro služební cesty do zahraničí potřeboval služební cestovní pas, podmínkou pro jeho vydání byl však v tomto podniku vstup do Lidových milic. To odmítl a z podniku odešel. Další uplatnění nalezl v hudebním vydavatelství Supraphon, kde setrval až do sametové revoluce. Pád režimu vnímal velmi silně, účastnil se takřka všech demonstrací, pociťoval sjednocení národa. Po revoluci ze Supraphonu odešel a začal podnikat. O hrůzných zážitcích své matky z koncentračního tábora Osvětim se pamětník dozvěděl až po její smrti z videonahrávky, kterou po sobě zanechala. O její existenci nikdo v rodině neměl tušení. S první ženou vychovali syna a dceru. V roce 2023 žil v Praze.