Václav Beránek

• "Dělali jsme dole jízdárnu. Tam jsme byli i ubytovaní. Každý rok jsme dělali fasádu na domečku, ve kterém bydlel prezident, bylo to tam, před Jelením příkopem. Husák vždycky v létě odjel na Krym na dovolenou. Říkalo se, že tam bylo nějaké špatné počasí, takže se vrátil dřív. My jsme zrovna měli rozdělanou fasádu, a on přišel. Ochranka mu mě představila a on se mě zeptal, kolik nás tady dělá. Já jsem řekl, že já plus osm lidí. On odpověděl: ‚Když vidím ty flašky, tak mám pocit, že vás je tady padesát.‘ Každý jsme měli nějaký ten lahváč."

• "V roce 1968 jsem bydlel v domě, před kterým jsme dělali obrubníky na silnici. Přijely dva tanky a přejely nám je. Já jsem vylítl ven a začal jsem na ně řvát. To byl asi pátý den po začátku okupace. Řval jsem na ně a nahlásil jsem to staviteli. On ale řekl, abych byl radši zticha, nebo nás zavřou."

• "Velký průšvih jsem měl akorát, když jsme končili školu. Měl jsem kamarádku Vlastu Hessovou, oni měli sběrnu surovin a my jsme tam našli plakáty Tita a Stalina. V noci jsme je po celých Hostomicích rozvěšovali, lepili jsme je na sloupy, a někdo nás udal. Mě, Pepíka Schneidera, Otu a Václava Císařovic, to byli bratři, a ještě jednoho. Museli jsme na národní výbor, protože Stalin a Tito – ti byli za zrádce. I rodiče byli zavoláni a měli jsme z toho velký průšvih. My jsme to nechápali, nevěděli jsme, že se to nesmí dělat. Byl to ale průšvih největší."

• 1

Hostomice, 14.09.2023

Ve čtrnácti letech jsem provedl klukovinu, pak ze mě udělali dělnický kádr

Václav Beránek, 1962
zdroj: pametník

Václav Beránek se narodil 13. července 1943 v Příbrami, ale vyrůstal v Hostomicích ve Středočeském kraji. Jeho otec František Beránek pracoval jako cestář a matka Marta, roz. Šnoblová z Rudy u Rakovníka, byla zdravotní sestra, která prožila prvních 16 let svého života s rodiči ve Francii. Václav vyrůstal s mladší sestrou Annou. Silně jej ovlivnil dědeček Václav Beránek z Hostomic, veterán první světové války. Otec byl za druhé světové války totálně nasazen na práci do Říše. Václav se v roce 1957 jako čtrnáctiletý zapojil v Hostomicích do incidentu, kdy s kamarády vzali ze sběrných surovin plakáty Stalina a Tita a vyvěsili je po vsi. Na nátlak soudruhů se pak stal dělnickým kádrem. V letech 1958–1961 se v Příbrami vyučil zedníkem. V roce 1962 narukoval na vojnu k vnitřní stráži. Druhý rok sloužil v Domažlicích, kde stavěl strážní domky. Oženil se v roce 1965 a založil rodinu. Od poloviny 60. let žili s rodinou v Berouně. V 60. letech vystoupil z Komunistické strany Československa (KSČ), ale v 70. letech se vrátil, protože jinak by se dcera nedostala na školu. V letech 1983–1989 pracoval jako zedník na Pražském hradě na rekonstrukci vnitřních prostor. V letech 1990–1992 pracoval v Německu. Po letech se s manželkou vrátili do Hostomic do domu po rodičích, kde žili i v době natáčení v roce 2023. Vychovali dvě dcery. Zemřel v listopadu roku 2023.