Anna Grillová

• „První rok [ve službě] jsem měla 800 za rok, druhý rok 1 200 a třetí, tenkrát Němci nařídili, tak nám museli doplácet padesátníky, takže to dělalo 2 200. Já jsem si nebrala peníze. Oni [sedlák se selkou] mi taky dali nějaké to povlečení a byla jsem doma. Takže já jsem si peníze vždycky ukládala, našetřila. Když jsem se vdala, bydleli jsme s manželem u našich pět let. Našetřila jsem si 50 tisíc na to, až se budeme stěhovat do Vodňan. A přišla měna a neměla jsem nic.“

• „Já jsem to nevěděla vůbec, až děti ve škole mi to řekly. Já přišla domů a plakala jsem, že nejsem vlastní, že to není můj tatínek. Kdyby maminka umřela... Tatínek se rozzlobil, proč mi to říkají, on si to nepřál. On si mě dal hned připsat na to jméno Lhotová, abych byla jako sestra a bratr.“

• „To jsem byla v Protivíně u holiče a šla jsem pěšky domů. Nejezdil autobus. A najednou jdu a proti mně dva chlapi. Já jsem měla takový strach. Povídám, jestli jsou to nějaký, aby mě tu nezastřelili. Bylo to v polích. Oni mě zastavili a ptali se, co je to za vojáky v okolních vesnicích. Já byla ráda, že mě pustili, že jsem došla domů, protože jsem se bála, nemohla jsem jim věřit, aby mě neoddělali.“

• 1

Vodňany, 20.06.2023

• 2

Vodňany, 01.06.2024

nahrávka pořízena v rámci projektu Příběhy regionu - Jihočeský kraj

Lidi dřív drželi víc pohromadě

Anna Grillová, 1956
Anna Grillová, 1956
zdroj: Archív pamětnice

Anna Grillová se narodila 5. července 1923 v malé jihočeské obci Paseky. Její rodiče Aloisie a Jan Lhota vlastnili v Pasekách malé hospodářství, které rodinu živilo. Přes léto chodili pomáhat okolním sedlákům. Ačkoliv Anna Grillová byla nemanželská dcera Jana Lhoty, nikdy to nepocítila. Nedlouho po jejím narození si ji Jan Lhota vzal za svou a vždy se k ní choval jako k vlastní. Dětství prožila v Pasekách, kde v roce 1929 nastoupila na základní školu. Od 14 let pracovala na statku Antonína Malkuse, největšího sedláka v obci. Poté asi rok sloužila v rodině Kolářových v Písku. V roce 1941 se ve svých 18 letech vdala za Václava Grilla, elektrikáře z obce Hlavatec. Konec války prožila s manželem v Pasekách u rodičů. Anna Grillová měla dvě děti, syna Václava a dceru Jaroslavu. Od roku 1959 žila s rodinou ve Vodňanech, kde celých 18 let pracovala jako domovnice v Domě služeb. Několikrát za svůj život byla vyhodnocena jako nejlepší pracovnice. Nikdy nevstoupila do KSČ a politika ji nezajímala. V roce 2024 žila v domově s pečovatelskou službou ve Vodňanech.