Lubomír Kressa

• "My jsme měli zhruba, tam byli asi tři moji kamarádi, který byli výtvarníci. Ale zase na bázi amatérských výtvarníků, protože my jsme si malovali pro sebe, ale neměli jsme kde vystavovat. Takže jsme třeba udělali výstavu někde v parku. Když se to komunisti dozvěděli, hlavně StB, tak tam přijelo, obrazy nám zabavili. Nebo třeba u někoho doma. Když se to komunisté nebo StB dozvědělo, přijeli tam, obrazy nám zabavili, pak nás předvolávali na výslechy. A takhle jsme se v podstatě i trochu jako nevinně dostávali tady do toho komunistického soukolí, že vlastně oni nás sami vyprovokovali k tomu, abychom proti nim bojovali."

• "Nás tam spojovala muzika, protože my jsme neposlouchali Karla Gotta nebo Helenu Vondráčkovou. Nás zajímaly západní skupiny, alternativní západní skupiny, což byl zase problém v tý době tu hudbu sehnat. To nebylo jako dneska si to zestreamovat někde ze Spotify, tenkrát to bylo složitější. V podstatě to samé bylo s výtvarným uměním, protože tu otázku jsem si položil hodněkrát, proč zrovna komunistům, kteří sídlili tady, tam byl takovej jeden jejich ideolog, který se jmenoval Podhrázký, tak strašně vadilo výtvarný umění. Protože výtvarný umění mně nepřišlo, že by pro tu ideologii komunistickou bylo tak hrozně nebezpečný. Ale fungovalo to tak, že když byla nějaká výstava a jenom trošku, kdo nezapadal do toho systému, tak tam třeba zrovna tadyten Podhrázký chodil s lupou a zkoumal tam, jestli tam není něco zašifrovanýho. A takovýhle úplný debility."

• "To všechno začalo dávno před tím, než přišel osmdesátý devátý rok. V malým. Takže víceméně my jsme tady měli skupinu, dneska to slovo není moc populární, ale byly to takzvané máničky, ty, co měly ty dlouhé vlasy, chodily v džínách nebo nějakých zelených fantlech a moc jim jako nevoněl komunismus a všechno kolem. A samozřejmě mezi nima byly různé typy. Byly tam typy, který fakt jako jejich náplň bylo akorát se někde vožírat nebo chodit někde po zábavách. A pak tam byli i lidi, kteří měli zájem dělat něco víc. I přestože ta vizáž tam byla podobná. A já jsem tady měl kamaráda, což byl evangelický farář, v tý době vikář tady z fary, se jmenoval Tomáš Trusina a to byl nebo je dodneška velice vzdělaný člověk. V té době už ovládal plynně angličtinu. A my jsme přepisovali třeba samizdaty. Já jsem se znal osobně s Magorem Jirousem, jezdili jsme k němu, když nebyl zavřený, do Starý Říše a vždycky jsme třeba sehnali někde nějaký samizdaty, vlastně to je oficiálně nevydaná kniha. Třeba příklad Magorovejch labutích písní."

• 1

Třebíč, 10.03.2023

Za komunismu jsem byl mánička, devadesátky byly úžasný

Lubomír Kressa ve svých mladých letech
zdroj: Archiv Lubomíra Kressy

Lubomír Kressa se narodil 24. května roku 1963 v Třebíči. Jeho otcem byl malíř a sochař Lubomír Kressa, hostující člen uměleckého sdružení Skupina 4. Zná se například s evangelickým farářem Tomášem Trusinou či Alexandrem Vondrou, znal se také s básníkem Ivanem Martinem Jirousem. Přepisoval samizdatové knihy, mezi nimi například Magorovy labutí písně, s přáteli z uměleckých kruhů pořádal režimem nepovolené výstavy, účastnil se undergroundových akcí. Po revoluci se živil jako kurátor, jeho výtvarným otcem byl Ladislav Novák, jehož dílo vlastní. Uspořádal o něm také několik výstav. V roce 2014 ho město Třebíč ocenilo za celoživotní postoje. V roce 2023 žil v Třebíči.