MUDr. Zdeněk Susa

• „My jsme tehdy otevřeli dveře těmhle lidem, kteří spolupracovali, s tím, že je přijmeme k rozhovoru, chtějí-li. To se ovšem dělalo způsobem tak, že někdo se ohlásil u mě a někdo se ohlásil u synodního seniora a my jsme si to vyříkali. Řada lidí, která byla v tom seznamu, a asi ti významnější, o rozhovor nepožádali. My jsme ovšem drželi to, že kdo je v seznamech, nemá být exkomunikován nebo proklet, ale nemá zastávat v církvi žádné vyšší funkce. A to jsme drželi.“

• „On chtěl vědět, kdo jsem. Tak jsem řekl, že jsem doktor Susa a přicházím na návštěvu k paní Němcové. To ho trochu zmátlo, tak se pánové zeptali, jestli je v pracovní neschopnosti, to jsem popřel a zjistili si mě. A Dana, protože měli zrovna domovní prohlídku a zatýkali ji, tehdy zatýkali členy VONSu, Výboru na obranu nespravedlivě stíhaných, tak Dana tak z dálky na mě smutně koukala. No, ale oni mě pustili, když jsem přišel jako lékař a nechali mě asi týden ve vlastní šťávě a pak mě předvolali do kachlíkárny v Bartolomějské k výslechu.“

• „Já jsem se o tom dozvěděl až v době, kdy začala honička na signatáře. Text mi přišel být nic proti ničemu, tam se jenom žádalo, aby se dodržovaly zákony této země a mezinárodní smlouvy. To bych podepsal bez problémů, kdybych v tu chvíli už nevěděl, jak signatáři jsou honěni. Tak jsme nad tím s manželkou seděli, jestli máme, nebo nemáme podepsat, ale měli jsme ty tři malé děti a všechno záviselo na mém příjmu, protože žena byla doma s dětmi. A tak jsme si řekli, že když nepodepíšeme, tak se ale musíme maximálně snažit, aby ti lidé, co to podepsali, nebyli izolováni.“

• 1

• 2

• 3

Nemusím se ničeho bát, jsem v dobrých rukou

Zdeněk Susa jako zdravotník učí první pomoc, 1972
zdroj: archiv pamětníka

Zdeněk Susa se narodil 25. října 1942 v Praze. Vystudoval lékařskou fakultu a poté působil ve Františkových Lázních. Na konci 60. let se s rodinou přestěhoval do Prahy, kde působil jako lékař na Strahově, na Karlově náměstí a poté v nemocnici ve Veleslavíně. Od 70. let pomáhal šířit informace a samizdatovou literaturu mezi disidenty. Kvůli tomu ho několikrát vyslýchala Státní bezpečnost. Po sametové revoluci spoluzakládal Křesťanskodemokratickou stranu a působil ve vedení Českobratrské církve evangelické, jejímž je celoživotním členem. Napsal několik knih, mimo jiné o svých poutích po Evropě, a provozuje vlastní nakladatelství. V roce 2020 žil nedaleko Prahy.