Josef Krejsa

• "A ve městě, to byla hlavně tlačenice na Velkém náměstí. Tam tehdy promlouval Havel. Přijel tam se svojí Olgou a s Věrkou Čáslavskou a ministr vnitra tady byl. To byl ten katolík, Sacher, tak ten to tady doprovázel. Celé dění bylo v Katedrále Svatého Ducha, ‚Te Deum‘. Tak tam mám také spoustu snímků."

• "Bydleli jsme v zámku, v schwarzenbergském zámku, pak jsme mluvili s Karlem Schwarzenbergem, v Čimelicích chodil do obecní školy. A v osmačtyřicátém, nebo v nějakých následujících letech ho potom vylifrovali. Říkal – pak jsme s ním mluvili – co naložili vagonů nějakých věcí, mělo to přijít do Vídně, tak do Vídně přijela třetina věcí, jinak všechno bylo rozkradené. Takže na to moc dobré vzpomínky nemá. Ale my jsme tam vlastně přišli, dá se říct, jako kdyby tam on ještě byl. Škola byla, učebny byly přímo na zámku, bydlelo se na zámku. Pak tam byl přistavěný ještě internát."

• 1

Východu nevěřím a nevěřil jsem nikdy, jsou to agresoři!

Josef Krejsa, nedatováno
zdroj: Archiv pamětníka

Josef Krejsa se narodil Františce, rozené Šauflové, a Janovi Krejsovým 28. února 1941 v Měcholupech. Zde prožil druhou světovou válku i následné osvobození. Tatínek pracoval jako sklář, čemuž se musela přizpůsobit i rodina, která se stěhovala podle toho, v jaké sklárně otec právě působil. Josef Krejsa vystudoval filmovou školu a poté začal pracovat jako podnikový fotograf v Hradci Králové u společnosti FOMA. I díky tomu měl jedinečnou příležitost zachytit na fotografiích události ze srpna 1968 i konce roku 1989. Na počátku 60. let absolvoval vojenskou službu. V srpnu 1968 se zapojil do roznášení obrázků s trikolorou a textem „Čest Čechům a Slovákům padlým při okupaci naší vlasti armádami Varšavské smlouvy srpen 1968“, díky čemuž byl vyslýchán i Státní bezpečností. Jeho fotografie vojáků a tanků mohla veřejnost spatřit až po sametové revoluci. Na konci roku 1989 fotil návštěvu Václava Havla v Hradci Králové. Pád komunistického režimu Josef Krejsa využil k založení živnosti. V únoru 2024 žil v Hradci Králové a stále působil jako fotograf.